Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області на V екологічному форумі обговорили проблематику централізованого водопостачання
опубліковано 15 вересня 2021 року о 17:23

З 14 по 16 вересня у виставковому центрі «Козак-Палац» (м. Запоріжжя) відбувається V екологічний форум «Еко Форум – 2021», який об’єднав українських та закордонних експертів з питань охорони довкілля, представників бізнесу, науки, освіти і всіх небайдужих до питань екології громадян. Заплановані виступи понад 90-та спікерів у рамках 12-ти основних локацій форуму.

Організаторами «Еко Форуму-2021» виступили Запорізька міська рада, Запорізька торгово-промислова палата, за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Запорізької обласної державної адміністрації, Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП України, Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал».

У роботі Екофоруму взяли участь фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Зокрема, з доповіддю під час роботи тематичної секції «Управління водними ресурсами: якість води, очищення стічних вод» виступив начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Олег Колеров.

Спікер озвучив одне із найважливіших питань нашого регіону - сучасні проблеми централізованого водопостачання в Запорізькій області за результатами лабораторного контролю та державного нагляду у сфері питного водопостачання.

Він зазначив, що близько 79 % запасів підземних вод Запорізької області за фізико-хімічними показниками не відповідають вимогам Державних санітарних норм і правил 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Більшість населених пунктів Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського районів користуються питною водою, яка не відповідає гігієнічним нормативам за органолептичними властивостями і санітарно-хімічними показниками.

За результатами лабораторних досліджень за період 2018-2020 років, 42-47% досліджених проб води підземних джерел водопостачання за фізико-хімічними показниками не відповідали гігієнічним нормативам. Реєструвалися перевищення нормативів за показниками загальної жорсткості, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза, марганцю. Якість питної води за фізико-хімічними показниками в водорозподільній мережі впродовж 2018-2020 років не відповідала гігієнічним нормативам у 24-29 %.

При здійсненні державного нагляду і контролю дотримання вимог санітарного законодавства фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області перевірено 173 суб’єкти господарювання у сфері питної води та питного водопостачання, левова частка перевірених об’єктів припадає на сільські водопроводи, порушення встановлені майже на кожному з перевірених об’єктів.

І хоча в цілому по області, якість питної води, згідно отриманих результатів лабораторного контролю свідчать, що населенню подається питна вода мінімального ступеню потенційного епідризику (за період 2018-2020 років 2,4-3,6 % проб питної води не відповідали ДСанПіН 2.2.4-171¬10 за мікробіологічними показниками), але є певні ризики. В будь який час можна чекати епідемічних ускладнень, з виникненням і розповсюдженням масових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі.

Тому з метою покращення водозабезпечення населення Запорізької області якісною питною водою в необхідній кількості, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області вважає за доцільне забезпечити належне фінансування і безумовне виконання заходів місцевих програм та регіональної Програми «Питна вода Запорізької області на 2021 - 2025 роки». Окрім того, пропонується розробка та своєчасне впровадження нових та удосконалення існуючих технологій водопідготовки і знезараження води, сучасного обладнання, ефективних реагентів, фільтруючих матеріалів, сорбентів тощо – резюмував Олег Колеров.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux