Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взяли участь у симулятивному тренінгу
опубліковано 27 травня 2021 року о 13:38

З 24 по 26 травня у Черкасах, в рамках виконання планових заходів щодо мінімізації ризиків розповсюдження грипу птиці на території України, для фахівців сфери протиепізоотичної роботи проводився симулятивний тренінг на тему: «Підвищення обізнаності та посилення готовності реагування у випадку спалаху грипу птиці». У тренінгу також взяли участь фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

У ході заходу фахівці обговорили епізоотичну ситуацію щодо грипу птиці в Україні та світі, ризики занесення його в Україну.

Також, детально зупинилися на заходах контролю грипу птиці в країні, зокрема, впровадженні Системи спостереження за грипом в Україні, яка базується на проведені активного та пасивного спостереження з використанням клінічних, серологічних (РЗГА), вірусологічних, молекулярно - генетичних (ПЛР) методів і здійснюється відповідно до «Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території України».

Крім того, застосовуються обмеження щодо ввезення товарів з країн, територій, зон в яких реєструються спалахи захворювання, в пунктах пропуску на державному кордоні здійснюється дієвий контроль за ввезення на митну територію України птиці, продукції та сировини з неї, забезпечується контроль за переміщенням птиці та дотриманням птахогосподарствами вимог законодавства.

У рамках тренінгу відпрацьовувались заходи міждержавної та міжсекторної взаємодії при виявленні спалахів на прикордонній території.

Присутніх ознайомили з діями щодо локалізації та ліквідації спалахів грипу птиці. В усіх уражених районах і областях проводяться засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішеннями яких затверджуються заходи з ліквідації захворювання, передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, у тому числі заходи з карантину, зонування, стемпінг-ауту, дезінфекції.

Під час заходу учасники розглянули порядок проведення профілактичних заходів в зонах захисту та нагляду щодо недопущення, проведення ветеринарно-санітарних заходів, відбір та транспортування проб/зразків для лабораторних досліджень.

З метою закріплення теоретичних знань, учасники тренінгу на базі одного з птахогосподарств Черкаської області взяли участь в імітації спалаху грипу птиці та проведенні епізоотичного розслідування. Групи мали провести всі необхідні заходи відповідно до діючої Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці: виїзд на територію спалаху, відбір та доставка проб, розтин трупа з подальшим відбором патологічного матеріалу та проведення заходів з ліквідації спалаху. Після проведення практичного заняття, учасники складали проєкт протоколу ДНПК при РДА та проводили засідання комісії.

Всі учасники тренінгу отримали сертифікати.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux