У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся онлайн-семінар щодо правил організації харчування у закладах оздоровлення та відпочинку дітей
опубліковано 27 травня 2021 року о 11:04

26 травня 2021 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби  в Полтавській області відбувся онлайн - семінар для фахівців, відповідальних за організацію харчування, шеф-кухарів та працівників харчоблоків дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. 

Онлайн слухачів фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області навчали, як з дотриманням вимог чинного законодавства, організувати дитяче харчування у літніх таборах відпочинку.  

Начальник Управління безпечності харчових  продуктів та ветеринарної медицини Головного управління  Держпродспоживслужби в Полтавській області Оксана Ісаєва нагадала присутнім про загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами.

Наталя Катеренчук , головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області ознайомила з вимогами щодо впровадження системи НАССР на етапах виробництва та обігу харчових продуктів.

Зокрема, звернула увагу на програми - передумови впровадження НАССР. Нагадала, які основні вимоги до безпечності харчових продуктів та діяльності для підтримання гігієни навколишнього середовища у всьому харчовому ланцюгу; щодо придатних для виробництва та постачання безпечних кінцевих продуктів, безпечних харчових продуктів для споживання людиною, та правила поводження з ними.

Також, онлайн - слухачам розкрили ключові пункти Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 01.12.2020 № 2489 “Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти”. Нагадали інформацію щодо Наказу Мінекономіки від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» та Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

Наталія Соколова, начальниця  відділу безпеки середовища життєдіяльності Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області розповіла про заходи профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, акцентувала увагу, що робота закладів оздоровлення та відпочинку можлива лише за умов організації та дотримання всіх профілактичних, протиепідемічних вимог, визначених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 №43 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та інших нормативних документів. 

Враховуючи, що з настанням літнього періоду створюються сприятливі умови для розвитку багатьох збудників кишкових інфекцій, у ході семінару висвітлили заплановані заходи щодо профілактики цих захворювань.

Питання дотримання  вимог технології приготування страв для дитячого харчування роз’яснила провідний фахівець комунальної установи «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради - Наталія Заєць.

Спеціалісти, відповідальні за організацію харчування, шеф-кухарі та працівники харчоблоків дитячих закладів оздоровлення та відпочинку мали можливість поставити запитання і отримати вичерпні відповіді від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Обговорили деякі спірні питання і внесли свої пропозиції .

Від злагодженої роботи працівників закладів оздоровлення та відпочинку, їх засновників, органів виконавчої влади, контролюючих служб, всіх причетних осіб, залежить успіх проведення цьогорічної оздоровчої кампанії та здоров’я дітей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux