Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провели семінари щодо реформування шкільного харчування
опубліковано 19 квітня 2021 року о 18:14

З 13 по 16 квітня 2021 року фахівці Головного управління  Держпродспоживслужби в Черкаській області провели онлайн-семінари з питань реформування харчування у закладах освіти області. Їх учасниками стали  представники районних державних адміністрацій, міськвиконкомів, об’єднаних територіальних громад, керівники освітніх закладів та територіальних управлінь   Держпродспоживслужби Черкаської області. Загалом охоплено до 1000 осіб.

Учасників вебінарів поінформовали про вимоги нормативно-правових документів стосовно організації шкільного харчування. Обговорили нові Норми та Порядок організації харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»  та шляхи їх впровадження у закладах освіти області. Фахівці Головного управління   проаналізували стан санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення освітніх закладів, оснащення харчоблоків технологічним та холодильним обладнанням, тощо, окреслили проблемні питання.

Так, на сьогодні кожний четвертий шкільний харчоблок потребує капітального ремонту, майже 30% харчоблоків потребують оновлення технологічного та 20% холодильного обладнання, 12 закладів освіти, у зв’язку із перевищеним вмістом нітратів у воді власних джерел, працюють на привозній воді тощо.

За результатами аналізу, який провели фахівці Головного управління Держпродспоживслужби  в Черкаській області аналізу, виконання норм з основних продуктів харчування у І-ому кварталі поточного року склало від 70 до 87% у закладах загальної середньої освіти, та від 85 до 95% у закладах дошкільної освіти, що передусім пов’язано із неналежним фінансуванням, яке в окремих регіонах складає 10-11 грн в день на одного учня.

Особливу увагу акцентували на питаннях, пов’язаних з впровадженням Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого  наказом МОЗ України від 25.09.2020 №2205, розробки та погодження перспективних меню, заборони для приготування та реалізації в освітніх закладах окремих харчових продуктів та готових страв та ін.

На семінарах обговорили стан впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (на сьогодні система НАССР впроваджена у 54% закладах загальної середньої освіти та 63% закладах дошкільної освіти області), дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та «Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти», затверджених наказом Міністерства розвитку економіки , торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 №2532, організацію відомчого лабораторного контролю  за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів та готових страв та ін.

Фахівці Головного управління Держпродспожвслужби в Черкаській області наголосили на відповідальності засновників, керівників закладів освіти щодо організації безпечного повноцінного харчування, необхідності вирішення питань щодо організації у закладах освіти належного внутрішнього контролю за дотриманням санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, укомплектування штатів медичними працівниками, залучення кваліфікованого персоналу до організації харчування та приготування страв.

Здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства у сфері безпечності харчування, організацією повноцінного, безпечного харчування у закладах освіти залишається пріоритетним напрямком роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux