Фахівці Держпродспоживслужби прийняли участь в онлайн-тренінгу у сфері органічного виробництва
опубліковано 08 лютого 2022 року о 11:00

З 1 до 3 лютого 2022 року проходив онлайн-тренінг «Органічний модуль з розвитку потенціалу державних службовців у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Захід зібрав близько 180 учасників, серед яких фахівці Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів (центрального та головних управлінь в областях), Державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Захід було організовано Міністерством економіки України та органом сертифікації «Органік Стандарт» у співпраці з ГС «Органічна Україна» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

У перший день тренінгу Людмила Хомічак, заступник директора директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів – начальник головного управління з питань підакцизної продукції та органічного виробництва Міністерства економіки України у своєму вітальному слові зазначила: «Мене радує, що сьогоднішній захід викликав такий великий інтерес у всіх зацікавлених сторін органічного ринку України. Хочу відзначити, що законодавча база повністю сформована і ми прийшли до фази практичної реалізації. Нещодавно відбулися іспити інспекторів з органічного виробництва та 22 інспектори вже отримали свідоцтва. Це безумовно сприятиме розвитку органічного ринку України. Я переконана, що сьогоднішній захід надасть необхідні знання та допоможе зрозуміти нюанси, які дозволять всім ефективно працювати за кожним із напрямків органічного виробництва. Окрім того, інформація буде корисною для тих інспекторів, які планують проходити акредитацію».

Андрій Кравченко, заступник директора Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України зауважив: «На мою думку, Україна має надзвичайний потенціал, щоб забезпечити продовольством не лише внутрішній ринок, але й експортувати продукцію. Для Міністерства аграрної політики та продовольства України важливим є питання виробництва органічної продукції, адже нещодавно воно було наділене повноваженнями в частині державної підтримки виробництва органічної продукції. Наразі ми на етапі тісної співпраці з представниками ОДА та громадськими організаціями в частині підготовки відповідного порядку, який буде регулювати питання державної підтримки органічних виробників. Надзвичайно важливим є вивчення, здобуття, аналіз та впровадження передового європейського досвіду виробництва, обігу та маркування органічних продуктів. Тому для працівників нашого міністерства цей тренінг буде на часі та принесе користь».

Протягом трьох днів тренінгу провідні фахівці із сертифікації, стандартизації та якості ТОВ «Органік Стандарт» розповіли учасникам про вимоги до органічного рослинництва, тваринництва, грибівництва, бджільництва, аквакультури та виробництва органічних морських водоростей, також були висвітлені теми щодо вимог до заготівлі органічних об’єктів рослинного світу, обігу органічних харчових продуктів та порядку сертифікації.

В останній день тренінгу, підбиваючи підсумки, Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, зазначила: «Хочу подякувати усім нашим партнерам, які організували цей захід, я високо ціную ваш внесок у розвиток органічного ринку України. Протягом 3 днів тренінгу до навчання долучилося близько 180 спеціалістів з обласних управлінь Держпродспоживслужби, а також із центрального апарату. Наш подальший шлях, як компетентного органу, передбачає підтримку бізнесу та формування правильного розуміння споживачем, що таке органічний продукт, а також підвищення попиту на нього. З огляду на зростання попиту на органічну продукцію, ми сподіваємося на подальшу плідну співпрацю та будемо максимально цьому сприяти».

Навчальні матеріали на органічну тематику, зокрема, матеріали онлайн-тренінгу «Органічний модуль з розвитку потенціалу державних службовців у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», знаходиться в Системі дистанційного навчання в розділі «Корисна інформація» на сайті Держпродспоживслужби.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux