Епізоотична ситуація щодо інфекційних хвороб тварин та птиці на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 06 липня 2023 року о 09:54

5-6 липня у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області пройшло навчання, метою якого було підвищити обізнаність та посилити готовність реагувати на епізоотичну ситуацію щодо інфекційних хвороб тварин та птиці в області. Участь у заході взяли начальники районних управлінь, лікарі - епізоотологи районних державних лікарень ветеринарної медицини, директори міжрайонних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, керівник Чернігівської філії ДП АІРТ.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен відкрив навчання, розповівши про епізоотичну ситуацію щодо інфекційних хвороб тварин та птиці на Чернігівщині протягом І півріччя 2023 року. Наголосив на актуальності цієї теми, адже попри складність умов, робота щодо підвищення ефективності протиепізоотичих заходів та заходів державного контролю в жодному разі не припинялася.

У ході навчання учасники обговорили виконання планових та моніторингових досліджень на інфекційні захворювання, а також визначили першочергові заходи із забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в області.

Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Портянко розповів про порядок проведення епізоотичного розслідування при підозрі та виникненню інфекційних хвороб тварин та птиці, окремо зупинився на дотриманні плану дій при підозрі на захворювання та порядком звітування. Також акцентував увагу на неухильному дотриманні правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини № 232 від 27.10.2008 року.

Головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віктор Кошмак ознайомив із порядком отримання та використання отриманих засобів захисту тварин та засобів лабораторної діагностики, складання та надання звітності, звернув увагу, що на кожну отриману серію/партію товару повинен бути документ, який підтверджує якість товару – сертифікат якості виробника, експертний висновок Державного науково-контрольного інституту біотехнології та штамів мікроорганізмів. При цьому необхідно керуватися рядом нормативно-правових документів: Інструкціями з профілактики та недопущення виникнення інфекційних хвороб тварин та птиці стосовно яких існує підозра; Планом дій при підозрі на захворювання на африканську чуму свиней незалежно від типу ведення господарства та форми власності; Планом дій при підозрі на захворювання (загибель) на грип птиці та/або хворобу Ньюкасла; наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівської області «Про нотифікацію захворювання тварин».

Начальник Чернігівської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Микола Заєць підкреслив, що епізоотична ситуація по лейкозу ВРХ в ряді регіонів нашої області потребує постійного контролю. Тому під час навчання запропонував ряд рекомендацій, які розробило Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини спільно з Обласною державною лікарнею ветеринарної медицини для районів після узагальнення організаційно-виконавчої роботи по контролю за профілактикою та недопущенням розповсюдження хвороб у господарствах населення.

Оскільки епізоотичний стан в тваринництві, забезпечення належної охорони й профілактики здоров'я худоби і, як наслідок, – здоров'я людей залежить від одержання оперативної та надійної інформації про поголів’я тварин, керівник Чернігівської філії ДП АІРТ Вікторія Крисько наголосила на необхідності дотримуватися діючого законодавства та інших нормативно-правових документів при здійсненні ідентифікації тварин в господарствах усіх форм власності.

Крім того, під час навчання учасники заходу обговорили дотримання алгоритму дій фахівців ветеринарної медицини у випадку підозри особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин, включених до списку Міжнародного епізоотичного бюро. Зокрема директор Чернігівської державної лабораторії Держпродспоживслужби Ірина Сероштан акцентувала увагу на важливості правильного відбору і доставки зразків патологічного матеріалу до акредитованої державної лабораторії в рамках виконання плану протиепізоотичних заходів, а також при підозрі на сказ, АЧС, сибірку, лейкоз, туберкульоз і ін.

На завершення навчання лікар відділу ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської державної лабораторії Держпродспоживслужби Володимир Подорожний інформував щодо необхідності виконання державного моніторингу, дотримання правил відбору, реєстрації, підготовки та транспортування відібраних зразків, належного оформлення актів відбору.

Юрій Павлішен позитивно оцінив результати навчання і висловив упевненість у тому, що тільки тісна співпраця Головного управління, підпорядкованих підрозділів, спеціалістів ветеринарної медицини, міжрайонних державних лабораторій з керівництвом територіальних громад, старостатами дасть бажаний результат у збереженні епізоотичної ситуації щодо інфекційних хвороб тварин та птиці на Чернігівщині.

на фото учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux