Епізоотичну ситуацію на Закарпатті щодо високопатогенного грипу птиці проаналізували на засіданні ДНПК області
опубліковано 04 лютого 2021 року о 16:53

У малій сесійній залі Закарпатської ОДА відбулося позапланове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, що проходило під головуванням заступника голови облдержадміністрації Іштвана Петрушки. Члени комісії проаналізували епізоотичну ситуацію в області щодо високопатогенного грипу птиці та розглянули сукупність заходів, спрямованих на запобігання заражень.

Як зауважувалося у ході засідання, пташиний грип залишається одним з небагатьох захворювань, що справді несе загрозу людству. Водночас ця недуга має негативний вплив на розвиток птахівництва. Адже вся уражена птиця повинна бути знищена в обов’язковому порядку. Як відомо, останнім часом в Україні укладено низку міжнародних угод, за якими велика кількість м’яса птиці експортується для країн Саудівської Аравії і для ЄС. Тож, зрозуміло, що  погіршення епізоотичної ситуації тягне за собою накладання карантинних та обмежувальних заходів.

На сьогодні грип птиці зафіксовано у восьми країнах ЄС, три з них – сусідні держави: Польща, Угорщина та Словаччина. Вісім випадків спалаху пташиного грипу вже маємо  в Україні, зокрема п’ять –  у Миколаївській області, один – у Херсонській і два випадки в Київській області. Закарпаття фактично вберегли лише теплі кліматичні умови в грудні, у зв’язку з чим дика птиця осіла в південних областях.

На сьогодні в області, зокрема у Берегівському, Виноградівському, Ужгородському та Хустському районах, працюють 26 птахогосподарств. Серед них 19 курячих ферм загальною кількістю 308 тисяч голів, 5 качкоферм загальною кількістю 77 тисяч голів, одна страусина ферма – 56 голів і одна перепелина ферма – 600 голів.

На жаль, вакцинації та способів лікування цього інфекційного захворювання поки не винайдено. Але з метою оперативного реагування у разі виникнення надзвичайної ситуації на Закарпатті створені 72 мобільні бригади. Вони  здійснюють постійний моніторинг реальної клінічної картини.

Обговоривши загальну епізоотичну ситуацію в області, члени ДНПК при Закарпатській ОДА проголосували за проєкт щодо продовження депопуляції диких свиней та червоних лисиць на території Закарпаття, котрі найчастіше стають розповсюджувачами зараження серед диких та домашніх тварин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux