Експерти обговорили стан впровадження Програми контролю сирого молока у Київській області
опубліковано 09 серпня 2024 року о 13:51

8 серпня 2024 року за підтримки Держпродспоживслужби та швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) відбувся обласний семінар «Програма контролю сирого молока в Україні та стан її впровадження в Київській області».

Метою семінару було підвищення рівня обізнаності фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби, операторів ринку молока та молочних продуктів (представників господарств з виробництва молока, пунктів заготівлі молока, молокопереробних потужностей) щодо законодавчих вимог до якості та безпечності сирого молока.

З вітальним словом виступив Ігор Лоцкін, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. Він наголосив, що «Молочний компонент» швейцарсько-української програми QFTP є одним із найуспішніших проектів міжнародної допомоги, який реалізується в Україні із залученням Держпродспоживслужби. Завдяки злагодженій роботі експертів QFTP, фахівців Держпродспоживслужби та операторів ринку вдалось запровадити Програму контролю сирого молока - національну програму, що еквівалентна тим, які діють у Європейськму Союзі. Це вдалось завдяки формуванню нормативно-правової бази, навчанню фахівців Держпродспоживслужби та підсиленню матеріально-технічної бази лабораторій та тренінгів для операторів ринку, впровадженню програмного забезпечення "Молочний модуль", налагодженню комунікації між усіма учасниками програми.

Під час семінару були розглянуті такі теми:

  • особливості здійснення державного контролю на період воєнного стану;
  • відповідальність операторів ринку молока та молочних продуктів за недотримання вимог законодавства;
  • вимоги законодавства щодо введення в обіг сирого молока та стан впровадження програми контролю сирого молока в Україні;
  • інформаційно-комунікаційна система Держпродспоживслужби «Молочний модуль» як інструмент простежуваності та контролю якості та безпечності сирого молока;
  • алгоритм дій державних інспекторів/ державних ветеринарних інспекторів та уповноважених осіб у випадку повідомлень «Молочного модуля» про невідповідність сирого молока встановленим критеріям, дії оператора ринку.

“Ми раді підтримати ініціативи Головного управління Дежрпродспоживслужби в Київській області у розгортанні Програми контролю сирого молока. Минулоріч у межах швейцарсько-української програми QFTP було надано лабораторне обладнання для дослідження зразків молока, регулярно проводяться навчання інспекторів та заходи з підвищення рівня обізнаності, а зареєстровані господарства з виробництва молока мали можливість отримати за підтримки Швейцарії гуманітарну допомогу у вигляді засобів гігієни. Важливо зберегти потенціал молочного сектора області та задля розвитку торгівлі, зокрема на зовнішньому ринку та відповідно до вимог Європейського Союзу”, - зазначила Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор» QFTP.

Захід проходив у гібридному форматі, що дало змогу залучити широку аудиторію – всього 92 учасника взяли участь у семінарі. Вся актуальна інформація щодо програми контролю сирого молока доступна в окремому розділі на вебпорталі Держпродспоживслужби за посиланням.

Під час заходу учасники обговорили стан імплементації програми контролю сирого молока в Київській області. Представники державного та приватного секторів домовилися про співпрацю задля вирішення проблемних питань, які виникають під час запровадження програми контролю сирого молока в області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux