Дорожня карта вступу України до ЄС: співпраця Держпродспоживслужби та партнерів проєкту Twinning
опубліковано 11 грудня 2023 року о 14:58

Системний перегляд якості державного регулювання щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин ˗ окреслив основну ціль використання таких інструментів інституційної розбудови як Twinning заступник Голови Держпродспоживслужби Вадим Чайковський під час форуму “Рухаючись до ЄС: порядок денний для України”.

Так, з метою ефективного впровадження реформи державного управління та державної служби у рамках європейської інтеграції Держпродспоживслужба як бенефіціар долучилась до міжнародного проєкту Twining «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва до європейських норм та стандартів».

Вадим Чайковський подякував партнерам за участь і підтримку України та її громадян, зокрема Комісії Європейського Союзу, Державній службі охорони рослин Латвії (VAAD), Державній службі охорони рослин та інспекції насіння Польщи (PIORIN), Дослідницькому центрі з випробування сортів Польщи (COBORU) та Інспекційній службі з рослинництва Нідерландів (NAKTUINBOUW). За його словами, попередній проєкт Twinning «Допомога в імплементації СФЗ-зобовязань (санітарних та фітосанітарних заходів) України перед ЄС в рамках Угоди про асоціацію» показав дуже ефективні результати, особливо у частині збільшення можливостей ведення торгівлі між Україною та ЄС.

«Обмін досвіду, знаннями та практичними навичками – це головні інструменти, які використовують учасники міжнародного проєкту Twining», - зауважив Вадим Чайковський, - «Цей проєкт не тільки про впровадження законодавства, цей проєкт про близкість душ і те, що ми знаходимо нових друзів серед колег компетентних органів європейських країн-партнерів»

В рамках проєкту Twining було проведено 17 експертних місій та відпрацьовано 15 звітів до 28.02.2022 року. Більше року тому робота проєкту відновилась і натепер здійснено 83 експертні місії та відпрацьовано 38 звітів.

Також Вадим Миколайович зазначив основні пункти плану роботи проєкту на майбутнє, зокрема розроблення пропозицій щодо інституційної реформи у сферах насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах, підвищення кваліфікації спеціалістів територіальних органів Держспродспоживслужби та проведення інформаційно-роз’яснювальних компаній для громадськості.

 Додатково. Захід можна переглянути на YouTube-каналі НАДС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux