Донеччина: державний санітарно-епідеміологічний нагляд під час військового стану
опубліковано 07 лютого 2024 року о 11:31

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області для виконання своїх завдань співпрацює безпосередньо  з департаментами обласної військової адміністрації (ОВА): соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, цивільного захисту; з усіма місцевими військовими адміністраціями (ВА)  у 24 територіальних громадах (ТГ) на контрольованій території області, а також з ДУ «Донецький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» ( ОЦКПХ МОЗ) і медичними закладами всіх видів на місцях. 

Держпродспоживслужба області щоденно здійснює моніторинг безпечності та якості питної води, опрацьовує дані виробничого контролю води питної всіх виробників, що надають її споживачам, а також аналізує їх у динамічному порівнянні з моніторинговими дослідженнями ОЦКПХ МОЗ, щоденно надаючи до виконання приписи-пропозиції виробникам, рекомендації для ВА і ТГ з приведення води питної централізованого та децентралізованого водопостачання до вимог нормативу.

В результаті цього контролю у 2023 році на об’єктах водопостачання за програмами моніторингового та виробничого контролю встановлені відхилення за санітарно-хімічними показниками у 4,3% випадків; за мікробіологічними показниками – у 0,001%. До прикладу, лише за один минулий тиждень на об’єктах централізованого водопостачання проаналізовані дослідження 551 проби води на санітарно-хімічні показники, з них не відповідали нормативам 27 (4,9%); та 224 проби на мікробіологічні показники, які наразі без відхилень. Така робота триває щоденно, як і реагування за її наслідками, що має доказово-позитивні наслідки при водозабезпеченні населення, оскільки за останні 2 роки не допущено жодного масового спалаху захворювань населення через водний фактор розповсюдження, оскільки заходи реагування вживаються невідкладно й оперативно.

При тому, що масових спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ) серед населення у 2023 році не встановлено, по первинним діагнозам постійно фіксуються спорадичні випадки ГКІ на всій контрольованій території області, за кожним з яких проведені комісійні епідрозслідування.

В минулому році проведено комплексні заходи із запобігання виникненню ускладнень епідемічної та епізоотичної ситуацій внаслідок техногенних надзвичайних подій:

  • підтоплення 260 приватних домоволодінь у 3-х селищах в м. Краматорськ внаслідок руйнування дамби;
  • підтоплення у 4-х населених пунктах Покровського району через руйнування дамби Карлівського водосховища в результаті обстрілу.

Усім дотичним службам були негайно надані до виконання приписи-пропозиції щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, за наслідками яких вжито комплексів санітарно-протиепідемічних заходів (обмеження вживання води з колодязів, надання достатніх обсягів привозної питної води в зоні впливу підтоплення, посилення дезінфекційного режиму та знезараження на об’єктах нецентралізованого водопостачання, посилення інспекторського і поліцейського контролів в місцях торгівлі харчовими продуктами, зокрема рибою й іншими харчовими продуктами неналежного рівня безпеки з підтопленої території тощо). Задіяно в посиленому режимі державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, проведено масовану санітарно-просвітницьку роботу серед населення, обраховано і взято під інспекторський нагляд продуктивних тварин і птицю в зонах надзвичайних ситуацій, налагоджено спільний з медичними закладами динамічний моніторинг місць поховання людей в цих населених пунктах щодо можливого підтоплення, надано оцінку ризикам і вжито превентивних заходів, завдяки яким в зонах впливу підтоплень ситуація залишилась контрольованою, без летальних наслідків і спалахів інфекційних хвороб.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області, починаючи з березня 2022 року, налагоджено постійний (щоденний) радіаційний моніторинг та аналіз гама-фону у 20 пунктах контролю в області, лише з початку 2024 року проаналізовано 525 вимірювань у динамічному порівнянні з даними ДСНС і ОЦКПХ МОЗ, та поки перевищень природного фону не зареєстровано, про результати оперативно оповіщується населення, ВА, ТГ, Держпродспоживслужба, ОЦКПХ МОЗ.

Спільно з ОЦКПХ МОЗ організовано щотижневий моніторинг стану атмосферного повітря за санітарно-хімічними показниками, за результатами проведених досліджень періодичні невідповідності, що поки не мали критичних значень, оперативно надаються всім зацікавленим службам, органам влади.

Держпродспоживслужба області на постійній основі та в комісійному режимі, спільно з органами влади та ОЦКПХ МОЗ, проводить санітарно-гігієнічний моніторинг центрів надання гуманітарної допомоги, а також місць компактного розміщення ВПО з питань дотримання умов завезення, зберігання та видачі гуманітарних харчових продуктів, розміщення і тимчасового перебування людей; там же ведеться активна і всеохоплююча санітарно-освітня робота. У 2022-2023 роках епідеміологи ГУ неодноразово брали участь в ліквідації ГКІ серед ВПО у таких центрах. Загалом за цим напрямом роботи, лише у минулому році інспектори держсаннагляду прийняли участь у проведенні 118 комплексних перевірок, з них у 106 (89,8%) були виявлені порушення законодавства. Відповідальним особам надано до виконання приписи-рекомендації з усунення недоліків та проконтрольовано виконання.

Фахівці Держпродспоживслужби тричі були задіяні в розслідуванні випадків кишкових інфекцій серед військовослужбовців, пов’язаних з продукцією підприємств швидкого харчування, при цьому застосовано об’єктивні лабораторні методи досліджень на базі Донецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, спалахи локалізовано без втрат та надалі ведеться активне спостереження за суб’єктами швидкого громадського харчування на всій підконтрольній території області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux