Дніпропетровщина: Держпродспоживслужба долучена до заходів попередження та ліквідації наслідків екоциду через підрив греблі Каховської ГЕС
опубліковано 22 червня 2023 року о 17:40

Відповідно до протоколу позачергового засідання Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 06.06.2023 № 28, розроблено ряд комплексних заходів з упередження та ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Держпродспоживслужба області залучена до виконання таких заходів, зокрема забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, сільськогосподарських культур, продуктів харчування на території області.

Згідно з розпорядженням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації від 14.06.2023 № Р-187/0/3-23, тимчасово заборонено реалізацію на агропродовольчих ринках області риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей, до стабілізації епідеміологічного стану в зоні надзвичайної ситуації.

З метою ліквідації наслідків, уникнення екоциду, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області покладено завдання щодо забезпечення посиленого державного контролю (нагляду) та ветеринарно-санітарного контролю у частині якості та безпечності харчових продуктів, зокрема реалізації риби та морепродуктів на агропродовольчих ринках Дніпропетровської області з подальшим вжиттям дієвих заходів у межах повноважень та чинного законодавства.

На виконання протоколу позачергового засідання Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 16.06.2023 № 34 тимчасово заборонено промисловий, спортивний, любительський та підводний вилов риби та інших живих біоресурсів на водних об’єктах Дніпропетровської області.

Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть загрози масового поширення інфекційної захворюваності, особливо в умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни, при порушенні елементарних санітарних правил. Надто через підвищення температури повітря, яка є сприятливою для збереження бактерій та вірусів у зовнішньому середовищі та їх активного розмноження у воді, продуктах харчування. Саме у цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд за межі постійного місця проживання.

Збудники кишкових інфекцій (як бактерії, так і віруси) мають високу стійкість до зовнішнього середовища, тривалий час зберігаючи свої хвороботворні властивості. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточення хворі, що переносять захворювання у легкій, «стертій» формі; бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки, предмети побуту, а також факторами передачі збудників інфекції можуть бути комахи, що забруднюють харчові продукти.

З метою попередження інфекційної захворюваності Головне управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області постійно взаємодіє з Державною установою «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»: посилено лабораторний контроль якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води, а також у лікувально-профілактичних закладах. Про результати лабораторного контролю показників епідемічної безпеки, санітарно-токсикологічних показників, показників радіаційної безпеки інформація надходить до Головного управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області, аби негайно були вжиті комплексні заходи. У рамках державного соціально-гігієнічного моніторингу здійснюється лабораторний контроль якості води водоймищ у місцях масового відпочинку населення. Крім того, здійснюються лабораторні дослідження біоматеріалу осіб та довкілля на предмет виявлення збудника холери. Дослідженню перш за все підлягають особи з ознаками кишкової інфекції.

Наразі соцмережами ширяться повідомлення про спалахи кишкових інфекцій. Не поширюйте неперевірену інформацію! Користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел!

За результатами щоденних лабораторних досліджень води питної та води водоймищ у місцях масового відпочинку на території Дніпропетровської області збудників інфекційних захворювань не виділено.

Питання якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі, залишається на подальшому контролі.

Питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками у м.Дніпрі та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням.

на фото мертва риба і наслідки прориву ГЕС
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux