Держпродспоживслужба відкрита до впровадження агроінновацій
опубліковано 08 серпня 2024 року о 15:15

Днями відбулася конференція «Агро Інновації 2024», яка спрямована на те, щоб допомогти науковцям та бізнес-лідерам впроваджувати інновації у своїй діяльності, обмінюватися досвідом та знаходити нові можливості для співпраці.

Керівництво Держпродспоживслужби долучилося до проведення цього заходу. Так, під час панельної дискусії «Розвиток насіннєвого сектору сьогодні: від якості до комерціалізації та експорту» заступник Голови Держпродспоживслужби, Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський закцентував увагу на важливу роль Держпродспоживслужби у розвитку українського агросектору в умовах євроінтеграції.

До того ж, Держпродспоживслужба долучилась до роз’яснювальних зустрічей з європейськими представниками щодо офіційного скринінгу законодавства – перевірки на відповідність праву ЄС – в рамках переговорного розділу стосовно сільського господарства, де було презентовано прогрес в сфері санітарно-фітосанітарних заходів.

«Ми з Вами знаємо, що у ЄС є багато директив і регламентів, що регулюють обіг та реалізацію насіння та садивного матеріалу. Сьогодні ЄС розробляє загальний регламент про виробництво та маркетинг рослинного репродуктивного матеріалу, що буде визначати основні засади виробництва та обігу насіння і садивного матеріалу, а також порядок здійснення державного контролю за ними. Тому у найближчому майбутньому в країнах ЄС безпечність та якість насіння буде регулюватися одним нормативно-правовим актом, – зазначив Вадим Чайковський, – Робота Держпродспоживслужби є важливою частиною євроінтеграційного процесу, оскільки служба реалізовує систему контролю, результати якої підтверджують якість і безпечність нашої продукції. Сьогодні держава та бізнес повинні працювати пліч-о-пліч, щоб впроваджувати інноваційні рішення та досягати нових успішних кейсів. Держпродспоживслужба відкрита до діалогу та співпраці у межах законодавства».

Під час секційних дискусій заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін розповів про програми та проєкти, що нині впроваджує Держпродспоживслужба. Особлива увага – впровадження інноваційних цифрових технологій в роботі електронних реєстрів та інших інформаційно-комунікаційних ресурсів. Зокрема, нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей. Також здійснюються необхідні технічні роботи з доопрацювання механізму електронної реєстрації операторів ринку та їхніх потужностей (зокрема, з урахуванням змін нормативно-правової бази).

«Ключова мета цифровізації органів Держпродспоживслужби – це підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. Послуги надаються за уніфікованими протоколами, у мінімально необхідні строки. В першу чергу – за рахунок усунення «бюрократичного фактору». За змістом, ця діяльність має неабияку інноваційну складову, оскільки є і новизна, і відчутний економічний ефект. Таке розуміння дозволяє нам будувати відповідні управлінські та організаційні процеси з урахуванням кращих світових практик. До речі, необхідно розуміти, ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні. На мій погляд, дуже важливо, що до вирішення актуальних завдань цифрової трансформації в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів залучаються небайдужі експерти, які мають величезних досвід роботи в агробізнесі», – зазначив Сергій Захарін.

Конференція стала унікальною платформою для обміну ідеями та технологіями, які формують майбутнє сільського господарства України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux