Держпродспоживслужба та Міжнародний гуманітарний університет обговорили перспективи створення новітніх ІТ-продуктів у сфері фітосанітарної безпеки
опубліковано 27 січня 2025 року о 14:53

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав факультет кібербезпеки, програмної інженерії та комп’ютерних наук Міжнародного гуманітарного університету (м. Одеса), де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками та здобувачами освіти, а також ознайомився з матеріально-технічною базою ключових лабораторій.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців за освітніми програмами «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерна інженерія», «Комп’ютерні науки», «Кібербезпека та захист інформації», «Електронні комунікації та радіотехніка», «Середня освіта (інформатика та програмування)» та ін.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників. Водночас здійснюються системні управлінські заходи, спрямовані на оптимізацію цифрового каркасу служби. Зокрема, виконуються підготовчі роботи, спрямовані на створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Постійно удосконалюються наявні сервіси електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг.

Сергій Захарін також детально ознайомився із науковими розробками, які нині виконуються науковими школами факультету. Зокрема, одна із розробок дозволяє на основі технології штучного інтелекту здійснювати моніторинг стану та хвороб рослин і формулювати обгрунтовані пропозиції щодо профілактики та лікування. Інша розробка дозволяє підтримувати кімнатні рослини в нормальному стані (на основі належного освітлення, належної температури та належного поливу) в той час, коли відповідні маніпуляції з об’єктивних причин не може зробити людина.

Ректор університету Костянтин Громовенко розказав, що освітній процес ґрунтується на сучасному технологічному обладнанні, включаючи комп’ютерну техніку. Особливий акцент – підтримка студентських стартапів, які грунтуються на сучасних досягненнях науки, але мають чітке розуміння майбутнього практичного застосування.

Деканка факультету Ірина Стрелковська продемонструвала низку сучасних дослідних моделей (у тому числі роботів), які виконуються науковцями та здобувачами освіти, у тому числі із залученням грантового фінансування. Всі освітні програми факультету мають належну 5-річну акредитацію, що є свідченням високої якості освіти.

Сергій Захарін звернув увагу, що кращі студенти університету мають змогу проходити практику на підвідомчих підприємствах Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом.

«Держпродспоживслужба постійно дбає про підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. Розробляються нові та удосконалюються наявні цифрові інструменти, зокрема електронні реєстри, а також модернізуються відповідні сервіси електронної демократії. В цій роботі ми маємо спиратися на потенціал молодих креативних фахівців, які мають сучасні знання. Обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців Міжнародного гуманітарного університету, домовились про активізацію освітнього і наукового співробітництва. Ми маємо чітке розуміння наявних викликів, а також важливості тих завдань, які стоять перед нами», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux