Держпродспоживслужба сумлінно виконує вимоги законодавства у сфері оприлюднення відкритих даних
опубліковано 25 січня 2024 року о 12:36

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів нараду-семінар з питань реалізації політики відкритих даних. У заході взяли участь фахівці Держпродспоживслужби, експерти міжнародних організацій, представники громадськості.

Сергій Захарін наголосив, що Держпродспоживслужба та її територіальні органи сумлінно виконують законодавство у сфері відкритих даних. Зокрема, функціонує офіційний сайт, на якому регулярно і своєчасно оприлюднюється значима інформація про результати роботи Держпродспоживслужби, її територіальних органів, підвідомчих підприємств, установ і організацій.

Реалізація політики у сфері оприлюднення відкритих даних у Держпродспоживслужбі грунтується на вимогах Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 (з подальшими змінами).

За словами Сергія Захаріна, прозорість та публічність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів забезпечується також шляхом своєчасного опрацювання запитів на публічну інформацію, оскільки у відповідях наводяться відомості, які є відкритими даними. У 2023 році Держпродспоживслужба та її територіальні органи розглянули 1250 запитів на отримання публічної інформації, переважна більшість запитів (97%) надійшли із використанням сервісів електронної демократії.

Водночас, на думку учасників заходу, під час реалізації політики оприлюднення відкритих даних слід посилити ефективність використання цифрових інструментів, активніше застосовувати сучасні можливості інформаційно-комунікаційних технологій.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальні органи належним чином виконують вимоги законодавства щодо оприлюднення відкритих даних. Ми чудово розуміємо, що результати нашої діяльності мають бути доступними і зрозумілими – і для громадян, і для сумлінного бізнесу. Нещодавно наші працівники пройшли навчання щодо ефективної реалізації політики оприлюднення відкритих даних, яке було організовано міжнародними партнерами. Є чимало цікавих ідей, які зараз опрацьовуються. Зокрема, вивчаємо досвід використання сучасних цифрових інструментів, який за умови належного ресурсного забезпечення може підвищити ефективність реалізації політики оприлюднення відкритих даних. Ми маємо зробити усе від нас залежне, аби забезпечити високу публічність та прозорість діяльності Держпродспоживслужби, наскільки це можливо в умовах воєнного стану», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux