Держпродспоживслужба співпрацює з Центром кібербезпеки Хмельницького національного університету
опубліковано 05 липня 2024 року о 11:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у церемонії відкриття Науково-навчального центру кібербезпеки при Хмельницькому національному університеті.

Науково-навчальний центр кібербезпеки забезпечить розробку та апробацію нових технічних рішень у сфері кібербезпеки, кіберзахисту, впровадження ІТ-технологій, комп’ютерної інженерії, програмного забезпечення, а також підготовку відповідних фахівців.

В ході візиту представник Держпродспоживслужби ознайомився із станом наукового та діагностичного обладнання Центру, оснащенням спеціалізованих лабораторій, а також поспілкувався із науковими співробітниками.

Окрім того, Сергій Захарін розповів про стан цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Держпродспоживслужби та її територіальних органів. Велика увага приділяється розвитку нових та удосконаленню наявних сервісів електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг. Вже нині понад три чверті звернень громадян надходять до Держпродспоживслужби в електронній формі.

Здійснюються роботи з модернізації електронних реєстрів, які адмініструються та використовуються Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Ця робота здійснюється із залученням потенціалу профільних громадських організацій, зацікавлених органів державної влади, міжнародних партнерів. Зокрема, нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей. На порядку денному – подальший розвиток інструментарію електронного документообігу, у тому числі на рівні підвідомчих установ (лабораторій).

Ректор Хмельницького національного університету Сергій Матюх розповів про передові навчальні технології, що використовуються для підготовці фахівців у сфері кібербезпеки, ІТ-технологій, комп’ютерної інженерії, програмного забезпечення. Студенти мають змогу опановувати навички майбутньої професії в сучасних аудиторіях, лабораторіях, комп’ютерних класах. Одним із факторів якісної освіти є високий рівень уваги до відпрацювання практичних навичок.

«Ми домовилися про активізацію співробітництва - зокрема, в частині організації проходження практики кращими студентами в підвідомчих установах Держпродспоживслужби, а також налагодження взаємодії під час вирішення практичних задач щодо розвитку інформаційних ресурсів. Держпродспоживслужба та її територіальні органи здійснюють комплекс заходів, спрямованих на подальшу цифрову трансформацію нашої інформаційної інфраструктури. Зокрема, реалізуємо кілька пілотних проєктів, спрямованих на розширення цифрових можливостей електронних реєстрів. Нині здійснюється опанування новітніх інструментів, що дозволяють надавати громадянам та бізнесу адміністративні послуги високої якості. Наше завдання – побудова мережі зручних цифрових сервісів, які стануть міцним каркасом майбутньої системи електронної демократії. В цій роботі ми маємо спиратися на кращі напрацювання, які розроблені профільними фахівцями. Науково-навчальний центр кібербезпеки, з огляду на високий професійний рівень фахівців та рівень наявного обладнання, здатен вирішувати широкий комплекс завдань в цій сфері, і ми розраховуємо на подальше плідне співробітництво», – наголосив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux