У зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією в Європі щодо поширення вірусу блутангу Держпродспоживслужба ініціювала проведення швидкої оцінки ризиків щодо ймовірності занесення та поширення вірусу блутангу на території України за діючої системи контролю.
З цією метою з членів наукових експертних груп з оцінки ризиків Держпродспоживслужби (НЕГОР) сформовано робочу групу експертів та проведено перше координаційне засідання.
Під час вітального слова Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби, зазначив: “Держпродспоживслужба розуміє важливість діяльності з оцінки ризиків для забезпечення стабільної та контрольованої епізоотичної ситуації в Україні, оскільки саме результати оцінки ризиків дають можливість прийняти рішення для вчасного реагування та попередження виникнення ризиків”.
Результати швидкої оцінки ризиків щодо блутангу дозволять Держпродспоживслужбі:
У ході засідання робочої групи експертів:
На завершення засідання учасники підвели підсумки та висловили готовність до активної роботи, зважаючи на актуальність проведення цієї швидкої оцінки ризиків.
Оцінка ризиків щодо блутангу проводиться Держпродспоживслужбою за технічної підтримки швейцарсько-української програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP).
Довідково: Блутанг (катаральна лихоманка овець, BTV) – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого є сприйнятливими свійські і дикі жуйні тварини. Основний шлях передачі через укус певних видів мошок (мокрець) Culicoides, які є біологічними переносниками. Вірус блутангу вражає всіх жуйних, але вівці, як правило, страждають найбільше, в той час як велика рогата худоба та кози зазвичай не проявляють жодних клінічних ознак хвороби і можуть бути носіями вірусу протягом певного періоду часу та передавати його іншим жуйним тваринам. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит. Нині блутанг – хвороба з прогресуючим ареалом, поширена глобально, тому його віднесено до транскордонних захворювань. Економічні збитки від даного захворювання зумовлені високою летальністю (90-100%). За оцінками Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA), спалахи можуть призвести до мільйонів євро збитків лише за кілька місяців. Ситуація з блутангом в ЄС за останні два роки значно змінилася з появою нового серотипу. Блутанг є хворобою, внесеною до списку Всесвітньої організації охорони здоров'я (WOAH).
Швидка оцінка ризику – це вид оцінки ризику, яка проводиться у випадках, коли результат необхідний протягом дуже короткого періоду часу, використовуючи наявні дані. Швидка оцінка ризиків у випадках виникнення потенційної загрози здоров’ю тварин або надзвичайної ситуації є найкращим інструментом для швидкого інформування ризик-менеджерів щодо ймовірного впливу загрози на здоров’я та благополуччя тварин та про найбільш ефективні заходи контролю, які вони можуть вжити для урегулювання ситуації із виявленим ризиком.