Мікотоксини — це токсичні сполуки, що утворюються внаслідок життєдіяльності мікроскопічних пліснявих грибів. Вони можуть накопичуватись у продуктах харчування, зокрема у зернових, горіхах, сухофруктах, молоці, м’ясі тощо, і становлять серйозну загрозу для здоров’я людини, спричиняючи отруєння та інші патологічні стани.
З метою ефективного лабораторного контролю мікотоксинів, державні регіональні лабораторії Держпродспоживслужби у 14 областях України, Центральна випробувальна державна лабораторія в Київській області та місті Києві, а також Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКБІШМ) та Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок (ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок), оснащені сучасним обладнанням — рідинними хроматографами — і мають відповідну акредитацію на проведення досліджень щодо вмісту мікотоксинів.
У зазначених лабораторіях визначаються такі небезпечні речовини:
“Безпечність харчових продуктів починається з контролю — і наша лабораторна мережа готова відповідати на виклики. На сьогодні ще 5 регіональних лабораторій — в Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях — запланували закупівлю рідинних хроматографів і розширення сфери акредитації на дослідження мікотоксинів”, - підкреслив перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян.
Це означає:
Держпродспоживслужба продовжує послідовну роботу з модернізації лабораторної інфраструктури та впровадження ефективних механізмів контролю, спрямованих на захист здоров’я споживачів та зміцнення системи безпечності харчових продуктів в Україні.