Крок до ефективного виявлення мікотоксинів: розвиваємо лабораторну мережу Держпродспоживслужби ще в 5 регіонах

опубліковано 22 липня 2025 року о 11:30

Мікотоксини — це токсичні сполуки, що утворюються внаслідок життєдіяльності мікроскопічних пліснявих грибів. Вони можуть накопичуватись у продуктах харчування, зокрема у зернових, горіхах, сухофруктах, молоці, м’ясі тощо, і становлять серйозну загрозу для здоров’я людини, спричиняючи отруєння та інші патологічні стани.

З метою ефективного лабораторного контролю мікотоксинів, державні регіональні лабораторії Держпродспоживслужби у 14 областях України, Центральна випробувальна державна лабораторія в Київській області та місті Києві, а також Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКБІШМ) та Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок (ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок), оснащені сучасним обладнанням — рідинними хроматографами — і мають відповідну акредитацію на проведення досліджень щодо вмісту мікотоксинів.

У зазначених лабораторіях визначаються такі небезпечні речовини:

  • афлатоксини (B1, B2, G1, G2, M1);
  • патулін;
  • зеараленон;
  • дезоксиніваленол;
  • охратоксин А;
  • інші — з використанням методу високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ).

Безпечність харчових продуктів починається з контролю — і наша лабораторна мережа готова відповідати на виклики. На сьогодні ще 5 регіональних лабораторій — в Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях — запланували закупівлю рідинних хроматографів і розширення сфери акредитації на дослідження мікотоксинів”, - підкреслив перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян.

Це означає:

  • Підвищення рівня безпеки продуктів харчування завдяки виявленню мікотоксинів до їх потрапляння у споживчий обігМікотоксини не мають смаку, запаху чи кольору. Але сучасне лабораторне обладнання дає змогу виявити їх навіть у мінімальних концентраціях — до того, як продукт потрапить на полиці магазинів та на ваш стіл.
  • Оперативне реагування на ризики на місцях без необхідності направлення зразків до інших регіонів. Коли небезпечну речовину можна виявити вже в регіоні, а не чекати аналізу з іншої області — це економить час і дозволяє швидше вилучити потенційно небезпечну продукцію.
  • Забезпечення належного контролю безпечності продукції в усіх регіонах УкраїниРозширення лабораторної мережі дає змогу контролювати безпечність продуктів не лише в окремих регіонах, а й по всій території України — це крок до справжньої системності.
  • Дотримання міжнародних вимог, зокрема стандартів Європейського Союзу у сфері ветеринарно-санітарного контролю за забруднювачами харчових продуктів. Це не просто контроль за безпечністю — а це робота за стандартами, які визнаються в ЄС та світі. Це важливо і для експорту, і для довіри всередині країни.

Держпродспоживслужба продовжує послідовну роботу з модернізації лабораторної інфраструктури та впровадження ефективних механізмів контролю, спрямованих на захист здоров’я споживачів та зміцнення системи безпечності харчових продуктів в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux