Держпродспоживслужба під час воєнного стану продовжує забезпечувати контроль за системами водопостачання населених пунктів України
опубліковано 17 липня 2022 року о 15:49

Відповідно до Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667, та покладених не неї завдань, фахівцями Держпродспоживслужби проводиться постійний нагляд за дотриманням основних заходів по забезпеченню санітарного та епідемічного благополуччя населення.          

Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», заходи державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання, що надають послуги централізованого питного водопостачання, не здійснюються.            

Наразі, територіальними органами Держпродспоживслужби забезпечено комунікаційну роботу з місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами питного водопостачання щодо необхідності забезпечення населення питною водою гарантованої якості, забезпечення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.            

Забезпечується проведення дослідження якості та безпечності води, що подається населенню, у тому числі з нецентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками відповідно до гігієнічних вимог до води питної.

За інформацією територіальних органів станом на 30 червня 2022 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 47507 об’єктів водопостачання, у тому числі 8778 об’єктів централізованого та 38729 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 1391 об’єктів водовідведення (дані відсутні з Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області).          

З початку року перевірено 4958 (10,4 %) об’єктів водопостачання, з них обстежено 1759 (20 %) об’єктів централізованого та 3199 (8,3 %) об’єктів нецентралізованого водопостачання.            

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 2191 об’єкті водопостачання, що складає 44,2 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення – 659 (47 %) та 1229 (42 %) об’єктів нецентралізованого водопостачання.            

Перевірено 38 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 15 з них.                          

Держпродспоживслужбою з початку року досліджено 1971 пробу води централізованого водопостачання, зокрема досліджено 949 проб за санітарно-хімічними показниками, не відповідало гігієнічним нормативам 184 проби (19,4%), за мікробіологічними показниками досліджено 1066 проб, відхилення встановлено у 81 пробі (7,6 %).                                

За результатами здійснених заходів на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби видано 132 приписів та накладено 24 штрафи на суму 7004 грн, до органів місцевого самоврядування та на адреси балансоутримувачів направлено 1832 листи, пропозиції, рекомендації щодо усунення порушень на об’єктах водопостачання, ініційовано та взято участь у 249 засіданнях регіональних та місцевих комісій ТЕБ та НС.      

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачів направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів питного водопостачання до нормативних вимог.                       

Територіальними органами Держпродспоживслужби проводиться спільна робота з державними установами, що входять до сфери управління МОЗ України, та підприємствами питного водопостачання щодо епідемічного нагляду та лабораторного контролю безпечності та якості питної води, що подається населенню, у тому числі з нецентралізованих джерел водопостачання, за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.          

Крім того, підприємствами питного водопостачання постійно здійснюється виробничий контроль безпечності та якості питної, всього досліджено близько 500 тис. досліджень проб води із об’єктів централізованого водопостачання, із них понад 80 тис. - за мікробіологічними показниками, з яких не відповідало гігієнічним вимогам 0,4 % проб, за санітарно-хімічними показниками не відповідало вимогам 1,8 % досліджених проб.

Досліджено 1346 проб води питної нецентралізованих джерел водопостачання, із них 800 проб за мікробіологічними показниками, не відповідало гігієнічним вимогам понад 20 % проб та 804 - за санітарно-хімічними показниками, не відповідало вимогам 29, 7 % проб.

З метою реагування та проведення відповідних заходів щодо приведення показників питної води до нормативних показників ДСанПІН 2.2.4-171-10 Головні управління Держпродспоживслужби в областях та м. Києві ініціюють проведення засідання комісій з питань ТЕБ та НС, направляються відповідні пропозиції, проводяться наради з керівниками територіальних громад.

Окрім того, проводиться активна робота з населенням на територіях населених пунктів, які були тимчасово окуповані, під час ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України, зокрема інформування населення щодо особливостей водокористування у разі пошкодження шахтних колодязів, каптажів джерел та бюветів та придатності води після проведених заходів з чищення та дезінфекції з подальшим лабораторним контролем їх ефективності. З цією метою проведено 2009 заходів щодо вимог по облаштуванню та експлуатації колодязів та каптажів.

З метою недопущення спалахів інфекційних хвороб, які мають водний шлях передавання, надаються рекомендації обласним, Київській міській військовими адміністраціями, органами місцевого самоврядування щодо проведення обстеження шахтних колодязів, каптажів джерел та бюветів, їх ремонт, чищення та дезінфекцію.

Головні управління Держпродспоживслужби усіма доступними засобами комунікації продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальної роботу серед населення як безпосередньо, так і через місцеві органи влади стосовно необхідності запобігання ризику виникнення гострих кишкових інфекцій пов’язаних з водним фактором їх передачі.

Разом з тим зазначаємо, що на всій частині Луганської області підконтрольній українській владі ведуться активні бойові дії, інфраструктура по забезпеченню життєдіяльності населення відсутня, немає світла, води, газу та мобільного зв'язку.

Населені пункти Херсонської області зайняті військами Російської Федерації, в частині з них, на півночі та північному заході, тривають бойові дії. Виконання  доручень буде організовано після звільнення території Херсонської області від військ Російської Федерації та виходу з простою фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.                            

Фахівцями Головних управліннь Держпродспоживслужби в Донецькій області, які залишилися на території області, щоденно здійснюється моніторинг водопостачання населення громад Донеччини на неокупованій її частині (за винятком тих громад, де ведуться активні бойові дії), а також здійснюється контроль її якості встановленим нормативам. Станом на 13.07.2022 централізованим водопостачанням забезпечені 15 територіальних громад, в інших громадах центральне водопостачання відсутнє або подається з перебоями внаслідок пошкоджень мереж від бойових дій, відсутності (або перебоїв) електропостачання та неможливості провести аварійні роботи.        

За відсутності централізованого водопостачання, місцевими органами влади організовано підвіз питної води та води для технічних комунальних потреб, використовуються джерела нецентралізованого водопостачання (свердловини, колодязі). Місцеві управління Головного управління залучені до складу комісій при місцевих військових адміністраціях з питань забезпечення водопостачання.

По фактах невідповідності проб питної води вносяться відповідні пропозиції постачальникам питної води щодо доведення води до вимог державних стандартів та інформуються місцеві військові адміністрації

Працівниками Держпродспоживслужби постійно проводиться санітарно-освітня, роз’яснювальна робота серед населення з питань безпечного водоспоживання в умовах воєнного часу, зокрема щодо обов’язкового кип’ятіння будь якої питної води перед її вживанням (з мереж централізованого водопостачання, колодязної або іншої).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux