Держпродспоживслужба опрацьовує перспективні моделі підтримки економічної безбар’єрності для випускників закладів вищої освіти
опубліковано 19 травня 2025 року о 17:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та працівники Миколаївської регіональної державної лабораторії відвідали факультет агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету, де поспілкувалися з науково-педагогічними працівниками, а також взяли участь у церемонії відкриття навчально-наукової лабораторії біотехнології рослин та агроекології.

Ключова тема візиту: опрацювання перспективних моделей підтримки економічної безбар’єрності для випускників закладів вищої освіти в рамках стратегії створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, зокрема через розширення освітнього співробітництва між системою Держпродспоживслужби та університетами.

Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються заходи, спрямовані на підтримку ефективного співробітництва між провідними закладами вищої освіти та установами служби. Мета - впровадження перспективних моделей підтримки економічної безбар’єрності, а саме: формування надійних умов та можливостей для працевлаштування випускників закладів вищої освіти, отримання ними першого робочого місця. Держпродспоживслужба, як сумлінний роботодавець, підтримує всі ініціативи, спрямовані на залучення кращих випускників до практичної роботи в підвідомчих підприємствах та установах, в тому числі у ветеринарних та фітосанітарних лабораторіях.

Керівник Миколаївської регіональної державної лабораторії Ольга Моргун розказала про конкретні результати лабораторно-діагностичної роботи. Наразі лабораторія має акредитацію на визначення понад 800 різних показників у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Окрім того, лабораторія бере участь у профорієнтаційній роботі серед студентів, а кращі студенти мають змогу навчатися за програмами дуальної освіти, і ця робота є помітним внеском в підтримку економічної безбар’єрності на галузевому рівні.

Проректорка Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько розказала, що студенти університету проходять практику в лабораторіях Держпродспоживслужби, що дозволяє майбутнім фахівцям «зануритися» в професію і ще під час навчання чітко визначити свою освітню та подальшу професійну траєкторію. Окрім того, на агрономічному факультеті працює кілька навчальних лабораторій із сучасним обладнанням, яке дозволяє студентам опановувати професійні навички. Кілька викладачів факультету взяли участь у науково-навчальних екскурсіях, що були проведені на базі лабораторій, і ця робота буде надалі поглиблюватися.

До того ж, працівники Держпродспоживслужби взяли участь в урочистому відкритті навчально-наукової лабораторії біотехнології рослин та агроекології. Актуальність створення лабораторії зумовлена стрімким розвитком біотехнологічних методів, зокрема генетичної інженерії, ДНК-технологій, культури тканин in vitro, створення стійких до хвороб і стресів сортів рослин, а також впровадженням екологічно чистих технологій виробництва.

Сергій Захарін нагадав, що в Україні з 19 по 25 травня проводиться Національний тиждень безбар’єрності. Мета: привернути увагу суспільства до потреби створення доступного середовища та рівних можливостей для всіх громадян, підвищення обізнаності про рішення та реформи у контексті формування безбар’єрних просторів, сервісів та інформації, а також сприяння розвитку культури поваги та гідності. Одним із складників відповідної роботи є підтримка економічної безбар’єрності, яка передбачає усунення штучних бар’єрів (умов та обмежень), що заважають людині гідно реалізувати свої природні економічні інтереси, зокрема в частині працевлаштування.

Миколаївському національному аграрному університеті ведеться дуже серйозна робота щодо підтримки освітнього співробітництва із різними стейкхолдерами, у тому числі роботодавцями. Ключовий орієнтир – забезпечити набуття здобувачами освіти практично орієнтованих компетенцій, які реально потрібні в сучасних виробничих процесах. Держпродспоживслужба є сумлінним і соціально відповідальним роботодавцем, і ми чітко розуміємо, що всі громадяни незалежно від віку, статі, сімейного стану чи стану здоров’я мають умови та можливості для працевлаштування, отримання фінансових та інших ресурсів для заняття підприємницькою діяльністю чи самозайнятості. Орієнтуємо керівників підприємств, установ та організацій на підтримку культури повноцінного ознайомлення потенційних працівників (у тому числі здобувачів освіти) з реальними процесами роботи, особливо актуально це для маломобільних груп населення. Процеси проходження співбесід та інтерв’ю мають бути доступними і спонукати до продуктивної праці, у тому числі в частині  для молоді. Багато студентів проходять практику в наших органах та лабораторіях. Нам потрібні молоді і креативні фахівці, які володіють сучасним інструментарієм лабораторно-діагностичної роботи. Дуже показово, що в Миколаївському національному аграрному університеті відкрито нову практично орієнтовану лабораторію, на базі якої студенти зможуть опановувати професійні навички», - зазначив Сергій Захарін.


#тиждень_безбарєрності

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux