Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Основною метою заходів, які будуть проводитися цього дня, є підвищення глобальної обізнаності про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття, зберегти довкілля та стимулювати економічний розвиток. У 2023 році Міжнародний день здоров’я рослин проходить під гаслом: «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Також з нагоди дворіччя Міжнародного дня здоров’я рослин, за рекомендацією Міжнародної конвенції про захист рослин (IPPC) та з метою обізнаності дітей та молоді України щодо необхідності захисту рослин проходять заходи під гаслом: «Молодь: бережи рослини, бережи планету!».
12 травня 2023 року під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена, за участю спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області спільно з представниками Державної установи "Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» було проведено семінар на тему: «12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин».
Начальник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко розповіла про роль Управління фітосанітарної безпеки у захисті та збереженні здорової культурної рослинності.
Під час виступу заступник начальника відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Людмили Менджул йшлося про особливостями здійснення фітосанітарного моніторингу, як системи спостережень і контролю, поширення, щільності, інтенсивного розвитку та шкідливості шкідливих організмів.
А директор Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія Микола Крупеник детально розповів про значення фітосанітарної експертизи в системі захисту рослин. Також було акцентовано увагу на інноваційних методах збереження здоров’я рослин при органічному виробництві продукції.
До участі у семінарі, присвяченому Міжнародному дню здоров’я рослин, долучились суб’єкти господарювання, студенти та молодь.