Щорічно, а особливо у весняний період року, на продовольчі ринки населених пунктів Житомирщини, до реалізації надходить велика кількість ранніх овочів, що несуть у собі потенційну небезпеку та негативний вплив на здоров’я людини через вміст надлишкової кількості нітратів.
Інформація щодо шкідливого впливу нітратів на організм людини та рекомендації спрямовані на зменшення їх вмісту в харчових продуктах рослинного походження вже надавалася нашими спеціалістами раніше
Так, від початку 2023 року на агропродовольчих ринках Житомирської області спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи за результатами досліджень виявлено та не допущено до реалізації 12152 кг рослинницької продукції, що мала перевищення допустимих меж вмісту нітратів. Лідерами серед яких є редька, огірки, капуста, кабачки. Також поодинокі випадки перевищень виявлено в буряках столових, ранній картоплі та цибулі перо.
Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області вкотре закликає споживачів купувати овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі! Уникайте стихійних ринків, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.
Звертаємо Вашу увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень вмісту нітратів у овочах.
Будьте обачними! Бережіть себе та близьких!