Держпродспоживслужба Чернігівщини працює в умовах режиму воєнного стану та координує роботу структурних підрозділів: підсумки роботи за І півріччя 2023 року
опубліковано 20 липня 2023 року о 17:36

20 липня під керівництвом начальника Головного управління Юрія Павлішена в приміщенні агенції регіонального розвитку Чернігівської області відбулася планова колегія по підсумках роботи Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

У роботі колегії взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби, керівники структурних підрозділів, начальники районних державних лікарень ветеринарної медицини Чернігівської області, директори міжрайонних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, директор ДУ «Чернігівська обласна фітолабораторія», керівник Чернігівської філії ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» та ін..

Розпочали колегію хвилиною мовчання в пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і територіальну цілісність України.

Оскільки після реорганізації відбулося реформування установ, які відносяться до сфери управління Головного управління Держпродспоживслужби в області, колегія проведена у новому форматі.

На початку колегії Юрій Павлішен надав слово директору Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації Олегові Крапивному, який ознайомив присутніх із загальною інформацією щодо змін в аграрній сфері області в умовах воєнного стану, адже це питання безпосередньо торкається діяльності Держпродспоживслужби.

Очільник Головного управління зазначив, що війна внесла значні корективи в роботу служби, зокрема в частині обмеження щодо проведення заходів державного нагляду (контролю) та державного ринкового нагляду, тому робота була оперативно переформатована з акцентом на моніторинговій та інформаційно-просвітницькій діяльності. Не зважаючи на це, за словами Юрія Павлішена, управління Держпродспоживслужби Чернігівщини здійснювало роботу  в межах своєї компетенції.

Під час свого виступу коротко проаналізував роботу територіальних структурних підрозділів Головного управління та установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби області, та виділив першочергові завдання, які реалізовувала служба протягом І півріччя 2023 року/звітного періоду. Серед першочергових питань начальник Головного управління виділив:

  • здійснення заходів державного нагляду (контролю) та їх результатів;
  • епізоотична ситуація в області;
  • стан проведення ідентифікації та реєстрації тварин;
  • фітосанітарна безпека;
  • дотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів тощо.

У ході обговорення порушених питань керівники профільних структурних підрозділів та ряду територіальних органів Держпродспоживслужби подали до уваги присутніх звіти за основними напрямками діяльності.

За підсумками роботи отримали наступні результати.

Епізоотична ситуація по інфекційних захворюваннях в галузі тваринництва Чернігівської області залишається стабільною та контрольованою. Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини в повному обсязі забезпечено ведення електронних програм, обліковується поголів’я ВРХ, свиней, птиці, собак, котів та лисиць, паспортизуються пасіки (бджолосім’ї); для забезпечення благополучної епізоотичної ситуації в області здійснюється контроль за переміщенням тварин, проводиться роз’яснювальна робота щодо їх своєчасної ідентифікації та реєстрації власниками. Також ведеться облік рибогосподарських потужностей Чернігівщини.

З метою профілактики інфекційних та незаразних захворювань тварин спеціалістами лікарень ветеринарної медицини проводиться комплекс обов’язкових протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів з максимальним обхватом поголів’я тварин в усіх категоріях господарств. У населених пунктах області спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини проводиться робота щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. З початку 2023 року щеплено антирабічною вакциною 5 283 голів ВРХ, 56 152 голови собак та 51 726 голів котів.

Протягом І півріччя 2023 року в Чернігівській області зареєстровано 1 неблагополучний пункт по сказу лося та 1 випадок по АЧС. Після проведення всіх необхідних оздоровчих заходів карантинні обмеження було знято. Також фахівці тримають на контролі ситуацію з лейкозом, аналізують зони ризиків виникнення грипу птахів, проводять профілактику хвороби Ньюкасла.

Станом на 01.07.2023 року область благополучна щодо особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин та птиці.

Таким чином, спеціалістами структурних підрозділів Головного управління та державних установ, що відносяться до сфери управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області  за І півріччя 2023 року проведено:

  • щеплень – 2,203 млн. голів;
  • лікувально-профілактичних обробок тварин – 8,6 тис.голів;
  • діагностичних досліджень – 491,5 тис. голів;
  • зареєстровано потужностей операторів ринку –621, з початку реєстрації - 13743;
  • проведено перевірок всього – 57 з них: планових – 0, позапланових – 57;

Також проведено:

  • дезінсекцію на 145 об’єктах площею 162,9 тис. кв. м.;
  • дератизацію на 355 об’єктах площею 378,7 тис. кв.м.;
  • дезінфекцію на 612 об’єктах площею 376,3 тис. кв.м.

Фахівцями були проведені заходи державного контролю. Зокрема, 57 позапланових перевірок: 49 у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та 8 у сфері ветеринарної медицини.

Не оминули питання, що стосується реєстру операторів ринку та потужностей Чернігівської області, на які видано експлуатаційні дозволи.

Лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи проводяться експертизи на ринках області. Також ведеться контроль за експортом тварин, сировини і продукції тваринництва по Чернігівській області.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби наголосив на необхідності приведення у відповідність дані Єдиного державного реєстру тварин до кількості фактично наявного поголів’я тварин у юридичному та фізичному секторі, а також окреслив заходи на найближчу перспективу, які необхідно провести для забезпечення ідентифікації приплоду телят, інвентаризації господарств задля простежуваності за обігом тварин та продукції тваринного походження.

У рамках колегії присутні також мали змогу ознайомитися з результатами роботи відомства у сфері карантину і захисту рослин. Зокрема, спеціалістами  Управління фітосанітарної безпеки на постійній основі проводилася роз’яснювальна та консультативна робота, направлена на попередження порушень чинного законодавства та змінам, дії нормативно-правових актів, що регламентують відносини у сфері насінництва та розсадництва, у сфері охорони прав на сорти рослин, в сфері ГМО, у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки представникам сільгосппідприємств та ФОП/ПП. Також здійснювалися моніторингові дослідження.

За підсумками роботи протягом вегетаційного періоду фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур у господарствах області був контрольований.

Сільськогосподарськими підприємствами області у І півріччі 2023 року засіяно 1194,4 тис.га. У структурі посівних площ області перевагу мають такі культури, як кукурудза на зерно – 350,5 тис.га (44%), соняшник – 323,9 тис.га (40%).

Основним методом у системі заходів, направлених на збільшення врожаю, залишається хімічний, що пов’язано з його високою економічною ефективністю та універсальністю. Протягом І півріччя 2023 року в області виконано:

  • робіт по боротьбі з шкідливими організмами на площі – 1489,4 тис.га.
  • захист посівів від бур’янів (972,6 тис га), шкідників (205,8 тис.га) , хвороб (241,0 тис.га).

Для виконання даного об’єму захисних заходів використано 1354,6 тонн хімічних засобів захисту рослин.

Поряд з хімічним методом, товаровиробники області використовують біологічний метод захисту рослин, що дає можливість зменшити негативний вплив хімічних препаратів на навколишнє середовище, зберегти корисну ентомофауну та отримати біологічно чисту продукцію. У І півріччі 2023 року внесено біопрепаратів у посівах сільськогосподарських культур на площі 70,0 тис.га. Це мікробіологічні препарати для підвищення продуктивності сільськогосподарських культур.

Відповідно до плану здійснення фітосанітарного моніторингу проведено обстеження (візуально та за допомогою  феромонних пасток):

  • складських приміщень на виявлення карантинних видів шкідників запасів загальною площею 10,6 тис. м2. ,
  • обстеження земельних угідь та лісонасаджень площею понад 7,8 тис.га на виявлення регульованих шкідливих організмів.

Проводилися обстеження посівів ячменю у відповідності до Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог експорту з України до Китайської Народної Республіки на площі 1450,2  га.

На 40 ділянках загальною площею 77,7 га (лісонасадження) було встановлено  статус місця виробництва, вільного від регульованих шкідливих організмів.

Відповідно до поданої суб’єктом господарювання заяви на скасування ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів такого статусу позбавлені 15 ділянок  загальною площею 143,490 га.

Протягом півріччя не припинялася реєстрація осіб (зареєстровано 29 суб’єктів господарювання) та регулярно вносяться зміни відповідно до поданих заяв.

Не оминули питання експорту-імпорту продукції. Зрозуміло, мала вплив на зменшення показників у цьому напрямку близькість до кордону. Але попри це спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області було проінспектовано при розмитнені у відділах митного оформлення 798 автомашин, 36 вагонів, 124 контейнерів. При проведенні фітосанітарного контролю імпортних вантажів з об’єктами регулювання, що ввозяться на митну територію України у пунктах призначення на території Чернігівської області оглянуто 1460,071 тонн об’єктів регулювання. Прийнято рішень в єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» – по 119 справам.

Звернули увагу, що за І півріччя 2023 року з причин недотримання фітосанітарних вимог країн-імпортерів відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів було отримано 2 нотифікаційних повідомлення з Республіки Польща та Латвійської Республіки стосовно експорту насіння томатів без фітосанітарного сертифікату, хоча в обох випадках суб’єкти господарювання до Управління фітосанітарної безпеки не зверталися. Але це питання необхідно тримати на контролі задля недопущення надалі таких ситуацій.

Одним із пріоритетних завдань Держпродспоживслужби є контроль за забезпеченням стабільної санітарно-епідемічної ситуації в області шляхом здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства та проведенням протиепідемічних  (профілактичних) заходів, зокрема, під час військового стану; а також надання адміністративних послуг, у тому числі  видачі документів дозвільного характеру відповідно до законодавства. На сьогодні загалом ситуація в області стабільна та контрольована. Фахівцями державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення здійснено 1 позаплановий захід державного нагляду (контролю), проведено 65 санітарно-епідеміологічних обстежень об’єктів.  

Загалом спеціалісти Головного управління взяли участь у проведенні комісійних перевірок 531 об’єктів нагляду та виявили 121 випадок порушення санітарного законодавства. Ужиті відповідні заходи реагування.

Одним із важливих питань було й залишається безпечне харчування дітей у навчальних закладах, тому не оминули й теми розробки та впровадження у закладах освіти системи НАССР. Надзвичайно важливим є питання дотримання навчальними закладами харчування у відповідності до затвердженого чотиритижневого сезонного меню. Не залишився поза увагою й період оздоровчої кампанії 2023 року в закладах освіти. Фахівці Головного управління взяли участь у проведенні 68 комісійних перевірок у  таборах відпочинку з денним перебуванням.

Не менш важливим є здійснення заходів у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідеміологічного благополуччя на об’єктах водопостачання.  пепревірено101 об’єкт водопостачання.

Під час підтоплення населених пунктів було проведено 1 захід державного нагляду (контролю), 20 комісійних перевірок, взято участь у 7 засіданнях комісій ТЕБ та НС.

У ході здійснення позапланової перевірки з питань дотримання вимог санітарного законодавства під час підтоплення населених пунктів було відібрано 2 проби води питної водопровідної на мікробіологічні та 2 проби води питної водопровідної на санітарно-хімічні показники.

Зразки води питної за дослідженими показниками відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Протягом І півріччя в області виявлено 8 випадків захворювання на ботулізм та вжиті необхідні заходи реагування. Усі випадки пов’язані з вживанням непатраної в’яленої риби (у 7 випадках риба виготовлена у побуті, в 1 – придбана на стихіймому місці торгівлі).

Задля забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації в області фахівцями Головного управління проводилася і проводитиметься надалі інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення з питань профілактики інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Одним із основних завдань Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами в частині здійснення ринкового нагляду залишається своєчасне реагування на проблемні питання, які виникають у рамках здійснення ринкового нагляду, повноцінний та об’єктивний розгляд скарг споживачів і вжиття відповідних заходів.

Спеціалістами відділу проведено 69 досліджень споживчого ринку в Чернігові, розглянуто 368 звернень громадян. За результатами розгляду звернень споживачам повернуто коштів на загальну суму 344,01 тис.грн.

У рамках роботи Консультаційного центру «Громадська приймальня» зареєстровано 273 звернень споживачів. Це порушення прав перевезення пільгових категорій громадян, продаж неякісного товару через мережу Інтернет, складно-побутової й комп’ютерної техніки, взуття та одягу, «туристичної» продукції, надання неякісних житлово-комунальних послуг.

Протягом звітного періоду Сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового та пробірного законодавства досліджено 986 рекламоносіїв, виявлено 15 порушень реклами. За результатами розгляду справ відносно суб'єктів господарювання прийнято 37 рішень про накладення штрафних санкцій.

Окремо зупинилися на питанні щодо здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та об’єктами роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами. Відповідно до звернень споживачів, що надійшли на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, на підставі погодження Держпродспоживслужби, проведено дві позапланові перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Так, протягом звітного періоду, задекларовано зміну цін на товари, що мають істотну соціальну значущість по 23 суб’єктах господарювання, які мали намір збільшити роздрібну ціну. З початку року проаналізовано зміну рівня ціни по 1244 об’єктах роздрібної торгівлі. Додатково проведено моніторингові дослідження 14000 цін на паливно-мастильні матеріали по 35 автозаправних/автогазозаправних станціях.

Також проводився моніторинг щодо застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які внесено до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню та які  беруть участь у програмі «Доступні ліки». Аналіз рівня реімбурсації проводився по 10 суб’єктах господарювання, що здійснюють свою діяльність на фармацевтичному ринку. Кількість лікарських засобів по яких здійснено аналіз – 1282 одиниці. Аналіз дотримання вимог законодавства  здійснено по 29 823 кількості цін на лікарські засоби.

Підводячи підсумки, роботу Держпродспоживслужби в Чернігівській області за І півріччя 2023 року визнано задовільною. За результатами колегії окреслені завдання та пріоритетні напрями роботи управління на ІІ півріччя 2023року. Наприкінці засідання Юрій Павлішен висловив вдячність колективу за професійну відданість роботі, високу компетентність, доброчесне виконання завдань, відповідальність та оперативність. «Дуже приємно усвідомлювати, що є такі відповідальні і виконавчі люди. Я глибоко переконаний, що тільки завдяки нашим злагодженим спільним зусиллям, працюючи єдиною командою, тримаючись разом, ми достойно пройдемо через усі ці випробування, тим самим вносячи свій посильний вклад у наближення Перемоги», – сказав він. 

на фото - учасники заходу на фото - учасники заходу на фото - учасники заходу на фото - учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux