Держпродспоживслужба здійснює контроль за державними регульованими цінами на фармацевтичному ринку
опубліковано 22 липня 2020 року о 16:28

За І півріччя 2020 року на фармацевтичному ринку Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях та місті Києві було здійснено 46 перевірок з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, порушення  встановлено у більш ніж половини перевірених суб’єктів господарювання.

За результатами перевірок прийнято 24 рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на суму 449,7 тис. грн, з яких                             231,7 тис. грн складає штраф.

Основними видами порушень були завищення граничних розмірів постачальницько-збутових та торговельних надбавок до оптово-відпускних та закупівельних цін на лікарські засоби, що встановлені постановою Кабінету Міністрів Українивід 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби».

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України                      від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» Урядом запроваджено державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на 5 і більше відсотків.

Постановою, зокрема, визначено перелік товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягає декларуванню, серед яких лікарські засоби, антисептики та дезінфекційні засоби, а також засоби індивідуального захисту.

Таким чином, якщо наразі суб’єктом господарювання планується збільшення роздрібних цін на вищезазначені товари на 5 і більше відсотків проти роздрібних цін станом на 18.05.2020 або попередніх задекларованих роздрібних цін, виникає обов’язок декларування.

Застосування підвищених на 5 і більше відсотків цін на зазначені товари без попереднього декларування або без дотримання передбачених Постановою термінів початку застосування роздрібних цін, які декларуються, є порушенням законодавства у сфері ціноутворення.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктами господарювання в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

Зазначені відомості  автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, який ведеться в електронному вигляді Держпродспоживслужбою.

Наразі представниками соціально-відповідального бізнесу активно використовується Реєстр роздрібних цін на товари та станом на 20.07.2020 задекларовано більше 21 тисяч роздрібних цін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux