Держпродспоживслужба розширить перелік лабораторій, у яких здійснюються дослідження карантинних організмів у картоплі вітчизняних виробників. Про це 24 лютого повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час XI Нідерландсько-українського форуму з професійного картоплярства.
Збільшення кількості лабораторій допоможе українським виробникам картоплі наростити експорт. Зараз дослідження за повним переліком карантинних організмів проводяться лише в Житомирській та Чернігівській лабораторіях. Є домовленість про посилення лабораторій ще у Херсонській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях.
«Ми вже робимо все залежне від Держпродспоживслужби, й надалібудемо максимально сприяти експорту продукції українських виробників», - зазначила Владислава Магалецька.
Голова Держпродспоживслужби розповіла що в Україні зростає кількість ділянок, які є вільними від карантинних організмів. Фахівці зафіксували, що з 2018 по 2020 рік вдвічі була збільшена площа ділянок – місць вирощування промислової картоплі, вільних від шкідливих організмів. Так, у 2018 році в Україні було 37 таких ділянок площею 1036,5 га, а в 2020 році – вже 65 ділянок площею 2181,8 га.
Значно покращились й показники, які стосуються поширення карантинних організмів, щодо яких встановлено карантинний режим. Це картопляна міль (площа зараження зменшилась вдвічі – з 1575 га в 2018 році до 706 га в 2020 році), рак картоплі (площа зараження зменшилась з 2411 га в 2018 році до 2229 га в 2020 році), бура гниль картоплі (відбулось зниження площі зараження з 183 га в 2019 році до 113 га в 2020 році) та золотиста картопляна нематода (площа зараження зменшилась з 4277 га в 2018 році до 3569 га в 2020 році). Завдяки проведеним заходам по всіх цих організмах у 2020 році відбулось часткове скасування карантинних режимів.
Держпродспоживслужба відіграє важливу роль у ефективності українського експорту. Її завданням є подолання технічних перешкод в торгівлі та забезпечення державних гарантій щодо дотримання вимог країн експортерів.