Держпродспоживслужба запроваджує ризико-орієнтовні концепції у роботі
опубліковано 25 листопада 2021 року о 13:00

25 лиcтопада 2021 року вперше в Україні відбувся масштабний міжнародний захід, присвячений темі впровадження ризик-орієнтованих концепцій в повсякденну роботу компетентного органу у сфері безпечності харчових продуктів, кормів та здоров’я тварин. Онлайн формат дозволив зібрати спікерів з Європейської Комісії, Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA), компетентних органів Хорватії та Австрії та понад 200 учасників з Міністерства економіки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, профільних науково-дослідних інститутів, вищих навчальних закладів, громадських організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги та інших зацікавлених сторін.

Метою даного заходу було обговорення з експертами міжнародних організацій, які мають багаторічний досвід щодо впровадження діяльності оцінки ризиків та використання її результатів управлінцями (ризик-менеджерами) компетентних органів країн Європейського Союзу, важливості інтеграції ризик-орієнтованих концепцій у процедури управління ризиками та основних аспектів для повноцінного функціонування Сектору оцінки ризиків Держпродспоживслужби, а також отримати стратегічні рекомендації щодо удосконалення процесу аналізу ризиків в Україні.

«Щоденна робота Держпродспоживслужби полягає в захисті здоров’я життя людей, забезпеченні благополуччя та здоров’я тварин, недопущенні занесення на територію України небезпечних хвороб. У зв’язку з цим нам постійно необхідно приймати рішення щодо недопущення виникнення тих чи інших ризиків, і від ефективності прийнятих рішень залежить результат. Тому управлінцям необхідно мати об’єктивні підстави та докази для прийняття найбільш ефективних рішень. З цією метою Держпродспоживслужба, враховуючи міжнародні зобов'язання відповідно до Угоди СОТ та вимоги національного законодавства наразі на шляху запровадження ризико-орієнтовних концепцій в повсякденну роботу служби та розбудови діяльності з оцінки ризиків», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Ігор Кравченко, місцевий керівник швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» подякував за послідовну та активну підтримку під час реалізації Програми та зауважив:

«Швейцарія розпочала технічну підтримку Держпродспоживслужби, зокрема Сектору оцінки ризиків у рамках попереднього Проєкту з безпечності молока, ще у 2016 році. Враховуючи важливість впровадження ризик-орієнтованих концепцій, у рутинну роботу Держпродспоживслужби, ми продовжуємо надавати комплексну технічну підтримку розвитку сектору оцінки ризиків у рамках QFTP. Я також вважаю важливим сказати, що експерти нашої Програми послідовно сприяють розвитку потенціалу усіх сторін, залучених до процесу аналізу ризиків, задля досягнення стійкого результату, з головною метою, щоб і після завершення нашої Програми концепція аналізу ризиків продовжувала здійснюватися в Держпродспоживслужбі». 

Манон Шуперс, директор SAFOSO AG у своїй промові наголосила:

«Цей захід дасть важливу «їжу для роздумів» щодо подальшого розвитку та інтеграції оцінки ризиків в процедури управління ризиками у сфері безпечності харчових продуктів та здоров’я тварин в Україні на основі вивчення міжнародного досвіду».

Захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org та за участі Держпродспоживслужби України і Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (ILCA).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux