Держпродспоживслужба Тернопільщини продовжує перевірки об’єктів водопостачання в області
опубліковано 05 травня 2020 року о 11:25

Держпродспоживслужба продовжує позапланові перевірки об’єктів водопостачання та водовідведення в Тернопільській області на дотримання вимог санітарного законодавства. За період з 23.04.2020 по 30.04.2020 фахівці обстежили 18 об’єктів водопостачання: 16 – централізованого, 2 – децентралізованого.

Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України згідно з розробленим та узгодженим з Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області робочим графіком здійснили відбір та провели дослідження проб питної води з об’єктів централізованого водопостачання – 253, децентралізованого водопостачання – 129.

За результатами проведених досліджень, на об’єктах централізованого водопостачання виявили відхилення у 48 пробах (19%), в тому числі із відібраних 112 проб на мікробіологічні дослідження відхилення встановили у 8 пробах (8%), з досліджених 107 проб на санітарно-хімічні показники мали місце відхилення у 40  (38%), у 34 пробах на вірусологічні показники відхилень від нормативів не зафіксували.

На об’єктах децентралізованого водопостачання відхилення виявили у 8 пробах (7%), в тому числі із відібраних 57 проб на мікробіологічні дослідження відхилення встановили у 1 пробі (2%), з досліджених 57 проб на санітарно-хімічні показники мали місце відхилення у 7 (13%), у 15 пробах на вірусологічні показники відхилень від нормативів не зафіксували.

За результатами комісійних обстежень та об’їздів об’єктів централізованого водопостачання виявляли наступні порушення: недотримання благоустрою території першого поясу зони санітарної охорони джерел водопостачання, відсутність належних умов водовідведення атмосферних вод від водозабірних споруд, відсутність документів, що підтверджують здійснення виробничого лабораторного контролю. Останні зафіксували на 2-ох сільських водогонах сіл Нивра та Бережанка Скала-Подільської ОТГ, Борщівського району.

У ході здійснення лабораторного контролю води Збаразьким районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області, спеціалісти отримали результати досліджень, проведених Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України. Відтак із відібраних 10 проб питної води з об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання, виявили невідповідність за фізико-хімічними показниками (сумарний вміст кальцію та магнію) у 1 взірці із громадської криниці с. Мишківці. Вишневецькому селищному голові 29.04.2020 р. направили припис. Про результати досліджень проінформували Збаразьку райдержадміністрацію 30.04. 2020 р.

Також фахівці Козівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно із  Бережанського відділом ТРДЛ відібрали та доставили в лабораторію 7 проб води із центральних водопроводів на моніторингові дослідження, а саме: с. Плотича – 2 проби із двох центральних водопроводів, с. Денисів – 2 проби із двох центральних водогонів, с. Купчинці – 2 проби із двох центральних водогонів та с. Яструбово – 1 проба з центрального водогону. За участю сільських гололів, голови ОТГ та старост сіл провели обстеження вищевказаних об’єктів водопостачання. Порушень не виявили.

Провели обстеження 6 водогонів в с. Літятин, с. Посухів, с. Жовнівка та с. Потутори  Бережанського району з дотримання вимог санітарного законодавства. Порушень не зафіксували. Працівники Бережанського районного управління відібрали 4 проби води  з централізованого та 2 проби з децентралізованого джерел  водопостачання  на  санітарно-хімічні  та бактеріологічні показники, згідно з планом моніторингових досліджень на 2020 рік. Результати досліджень очікуються.

30.04.2020 року спеціалісти Кременецького районного управління спільно з працівниками лабораторії ТРДЛ провели відбір взірців води питної  на 2-х агропродовольчих ринках у м. Кременець. За результатами проведених досліджень відхилень не виявили.

27.04.2020 р. фахівці Підволочиського районного управління отримали результати досліджень води із відібраних взірців у смт. Підволочиськ (2 артсвердловини), с. Токи (сільський водогін) та с. Сухівці (громадське джерело). Останні відповідають санітарним нормам.

КП «Чортківське виробниче управління водопровідно-каналізаційцного господарства  Чортківської міської ради та КП «Тернопільводоканал» Тернопільської міської ради надають щотижневі дані Чортківському районному управлінню та Тернопільському міському  управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільскій області про результати проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води із джерел водопостачання та точок розбору води міських водогонів, дослідження яких виконуються виробничими лабораторіями. Їх результати засвідчують про відповідність якості води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

За результатами комісійних обстежень об’єктів  та негативних результатів лабораторних досліджень проб води за звітний тиждень підготували 2 приписи, надіслали 11 інформацій  до органів місцевої влади та місцевого самоврядування, розглянули питання водопостачання за матеріалами служби на 7 позачергових засіданнях комісій ТЕБ і НС, що проведені у зв’язку із ускладненням епідситуації з коронавірусом COVID-19.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux