Держпродспоживслужба продовжує здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням протиепідемічних заходів cуб’єктами господарювання
опубліковано 22 червня 2021 року о 14:25

Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби на виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України  продовжують здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, згідно встановлених вимог щодо здійснення протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби  (COVID-19).  

Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Держпродспоживслужбою посилено державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.  

Здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами  господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, а саме щодо дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції тощо (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).

Так, за період з 14.06.2021 по 20.06.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 22661 заходів нагляду, порушення встановлено на 2110 об’єктах (9,3 %), тобто  на  кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 2675 приписів (пропозицій), складено 401 протокол,  у 605 випадках  щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 541 випадку поінформовано органи Національної поліції.

У тому числі перевірено:

9194 об'єкти торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо недотримання суб’єктами господпрювання протиепідемічних заходів встановлено на 1040 об'єктах (11,3%), тобто на кожному восьмому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 1124 приписів (рекомендацій), складено 231 протокол про адміністративне порушення, у 241 випадку щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 96 випадках поінформовано органи Національної поліції;

6086  об'єктів  торгівлі непродовольчими товарами,  порушення встановлено на  593 (9,7 %) об’єктах, тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. За результатами перевірок складено 77 протоколів, надано 733 приписи (рекомендації),  у 160  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 368 випадках поінформовано правоохоронні органи;

2655 закладів громадського харчування, із них на 260 (10 %) об’єктах встановлено  порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто на кожному десятому перевіреному закладі, надано 301  припис (рекомендації), складено 54 протоколи, у 97  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 46 випадках поінформовано органи Національної поліції;

598 перукарень та салонів краси, на 59 (10 %) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, тобто на кожному десятому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 67 приписів (рекомендацій), складено 15 протоколів, у 13 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано органи Національної поліції;    

3470 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо),  на 370 об’єктах встановлено порушення (10,6 %), тобто на кожному дев’ятому об’єкті. Застосовано заходів: надано 378 приписів (рекомендацій), складено 51 протокол, у 75 випадках  щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у  25 випадках поінформовано органи Національної поліції.

437 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 37 закладах (8,4 %); за результатами  обстежень складено 20 протоколів, надано 51 припис (пропозицій), у 12 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 1 випадках поінформовано органи Національної поліції;     

198 закладів  загальної середньої освіти,  порушення встановлено в 10 закладах (5 %),  за результатами порушень складено 7 протоколів, надано 19 приписів (пропозиції), в 7  випадках поінформовано органи місцевої влади;

17 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів, порушення встановлено у 1 випадку, та 6 гуртожитків, порушень встановлених карантинних вимог не встановлено.

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь  у 81 засіданні  регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.

Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 1763  транспортних засобів, 948 вантажних та інших товарів  і предметів.

Окрім того, за клініко-епідеміологічними показаннями фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 19201 членів екіпажів (бригад) та пасажирів.

В регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19. Регулярно оновлюються та поширюються звернення до населення області.

З метою  інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV,  Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 251  заходів  з  інформування  населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 10801 інформаційно-просвітницький захід (роз’яснення, бесіди,  листівки тощо).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux