Держпродспоживслужба продовжує роботу з моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації
опубліковано 02 лютого 2021 року о 11:42

Держпродспоживслужба відповідно до доручення Кабінету Міністрів України продовжує здійснювати моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

За 2020 рік працівниками відділів/секторів контролю за регульованими цінами Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві було проведено 23409  моніторингів, проаналізовано понад 4,2 млн цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, роздрібних цін, а також граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок  до цін на ліки, вартість яких  підлягає відшкодуванню з бюджету, здійснюється шляхом ретельного аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів.

Нагадаємо, з 2017 року діє Урядова програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти, що мають хронічні серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу, бронхіальну астму та ревматичні хвороби, отримують ефективні лікарські засоби за рецептом безоплатно або з незначною доплатою. Наразі діє державне регулювання цін на лікарські засоби, зокрема, включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів», з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135, шляхом встановлення  граничної постачальницько-збутової надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничної торговельної (роздрібної) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

З урахуванням затверджених розмірів надбавок  Міністерство охорони здоров’я України встановлює фіксовані оптово-відпускні та роздрібні ціни у Реєстрах лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Проведеною роботою впродовж 2020 року встановлені порушення вимог законодавства з ціноутворення, що полягають у реалізації суб’єктами господарювання лікарських засобів, фактичні роздрібні ціни на які перевищували їх фіксований розмір; у вигляді завищення граничних торговельних (роздрібних) надбавок; у вигляді завищення граничних оптово-відпускних цін. Зазначені порушення виявлені в Донецькій, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Полтавській, Харківській та Чернівецькій областях.

За результатами цієї роботи, Головними управліннями Держпродспоживслужби у вищезазначених областях було проведено роз’яснювальну роботу та рекомендовано суб’єктам господарювання привести у відповідність ціни на лікарські засоби згідно з чинним законодавством.

Держпродспоживслужба спрямовує свою роботу на забезпечення контролю за правильністю застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадків порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби.






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux