Держпродспоживслужба Кіровоградщини зафіксувала недотримання чинного законодавства при поводженні з пестицидами
опубліковано 02 березня 2021 року о 17:04

Щороку з настанням весни настають сприятливі умови для проведення польових робіт на підприємствах сільського господарства. Працівники сільськогосподарських підприємств здійснюють цілий комплекс робіт з вирощування сільськогосподарських культур, застосовуючимінеральнідобривадля підживлення посівів. Пестициди (інсектициди, гербіциди, фунгіциди) використовують залежно від призначення - для знищення шкідливих організмів, зменшення бур’янів, а також для лікування рослин. Однак, при невмілому застосуванні пестицидів (отрутохімікатів) можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людей.

Держпродспоживслужба Кіровоградщини зафіксувала недотримання чинного законодавства при поводженні з пестицидами. Так, під час планової перевірки фермерського господарства в с. Павлівка Світловодського району фахівці встановили порушення:

  • не підтверджено, що роботи з пестицидами проводяться в ранкові (до 10) та вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках (відсутні записи);
  • не підтверджено оповіщення населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місце, строки і методи застосування пестицидів (відсутні дані);
  • відсутні зразки попереджувальних написів у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок;
  • не надано журнал обліку застосування пестицидів на посівах.

За результатами перевірки господарство отримало припис про необхідність усунути виявлені порушення, саме: оформити облікову документацію із застосування пестицидів та агрохімікатів, організовувати оповіщення населення, мати в наявності попереджувальні знаки.

Ці порушення повинні бути усунуті до початку польових робіт, а під час обробки полів необхідно дотримуватись вимог.

Такі ж порушення, а також неоформлені санітарні паспорти на склади пестицидів і автотранспорт з перевезення агрохімікатів були виявлені при планових перевірках сільськогосподарських підприємств у с. Цибулеве, с. Трепівка (Знам’янський район), с. Першотравенка (Компаніївський район), с. Шляхове (Бобринецький район), с. Андріївка (Олександрійський район).

Поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народномугосподарстві України».

Неконтрольоване застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему внаслідок підвищення ризику захворювання всього населення. В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково-кишковий тракт та викликати порушення діяльності організму, тобто гострі або хронічні отруєння. Щоб уникнути прикрих випадків отруєння необхідно суворо дотримуватись правил поводження із пестицидами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре нагадує про необхідність дотримання основних вимог для безпечного застосування пестицидів та мінеральних добрив сільськогосподарськими підприємствами, фермерами та приватними господарствами. Ознайомитися з ними можна за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux