«Дерусифікація» рекламоносіїв: фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини продовжують моніторинги зовнішньої реклами
опубліковано 12 квітня 2023 року о 10:58

З метою контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері реклами спеціалісти управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили моніторинг зовнішньої реклами в м. Олександрія. Особливу увагу фахівці звернули на застосування російської мови.

Зокрема під час моніторингу виявили непоодинокі випадки використання російської мови на рекламоносіях, що є порушенням вимог чинного законодавства. Відповідно до статті 6 Закону України «Про рекламу» мовою реклами є державна мова. Ці вимоги поширюються на всі визначені види реклами незалежно від способу її розміщення та змісту (внутрішню, зовнішню, рекламу на транспорті, політичну, соціальну рекламу тощо).

Що стосується вивісок, згідно зі статтею 28 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування), подається державною мовою.

Також під моніторинг потрапила реклама алкогольних напоїв та тютюну, реклама знижок, використання української символіки та символіки інших держав. Зазначимо, що реклама знижок повинна містити відомості про місце, дату початку і закінчення застосування зниженої ціни на продукцію, розпродажу, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни товару.

Варто зауважити, що на засобах зовнішньої реклами забороняється реклама алкогольних напоїв. Так одним із зафіксованих порушень було використання реклами пива, яке віднесене до алкогольних напоїв відповідно до змін в Законі України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 01.07.2015 року.

За результатами обстежень, здійснених в м. Олександрія, фахівці Держпродспоживслужби склали протоколи про адміністративні правопорушення на 8 суб’єктів підприємницької діяльності. Моніторинги зовнішньої реклами продовжуються.

На малюнку три людини читають документи на малюнку торгова вивіска на малюнку двоє людей в приміщенні продуктового магазину на малюнку люди в супермаркеті читають документи на малюнку зображено вітрину магазину і чоловіка
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux