Чернівецька область: державний нагляд за дотриманням санітарного законодавства в 2023 році
опубліковано 08 лютого 2024 року о 11:13

З метою забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації в області, зокрема попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, які передаються харчовим та водним шляхом передачі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (далі Головне управління) проведена відповідна робота.
В 2023 році на території області було зареєстровано спалах гострих кишкових інфекційних захворювань в побуті (місце тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, яке розташовано в Старожадівській АЗПСМ. Під час спалаху постраждало 9 осіб, з яких діти до 17 років – 5. У 9-и випадках встановлено діагноз гострого гастроентероколіту, джерело – не встановлено; фактор передачі – предмети кухонного вжитку; шляхи передачі збудника інфекції – контактно-побутовий.
Основна робота була зосереджена на здійсненні контролю по дотриманню вимог санітарного законодавства за організацією харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, закладами оздоровлення та відпочинку, санітарно-технічним станом об’єктів питного водопостачання області та забезпеченістю населення краю якісною питною водою тощо.
Загалом було проведено 1638 моніторингових обстежень, за результатами яких встановлено порушення вимог законодавства на 827 об’єктах, що становить 50,5%.
На виконання розпоряджень та доручень Чернівецької обласної державної адміністрації спеціалістами Головного управління прийнято участь в роботі комісій на всіх адміністративних територіях області, проведено 1087 комісійних обстежень закладів освіти, з них: 442 ЗДО та 645 ЗЗСО.

Комісійно обстежили 715 захисних споруд закладів освіти області, з них 267 в закладах дошкільної освіти, 423 – в закладах загальної середньої освіти та 25 у ВПУ. 129 закладів освіти, які не мають власні укриття уклали договір за межами закладів освіти.
При проведенні комісійних обстежень основна увага була приділена функціонуванню в закладах освіти мереж водопостачання, водовідведення, роботі вентиляційної системи, санітарно-технічним станом приміщень, забезпеченістю технологічним, холодильним, морозильним обладнанням тощо.
За результатами обстежень встановлено, централізоване водопостачання наявне у 163 закладах області, а саме: у 93 ЗДО, 57 ЗЗСО та 13 ВПУ/СПТУ (м. Чернівці – 10); локальне водопостачання у 474 закладах, із них у 162 ЗДО, у 309 ЗЗСО та 3 ВПУ/СПТУ.
В усіх закладах оформлені паспорти на джерела нецентралізованого водопостачання 462 закладах: 156 ЗДО, 303 ЗЗСО та 3 ВПУ.
Централізоване водовідведення організоване у 164 закладах: 70 ЗДО, 79 ЗЗСО, 15 ВПУ, каналізування на вигріб у 473 закладах: 185 ЗДО, 287 ЗЗСО, 1 ВПУ.
В області 131 харчоблок закладів освіти не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам (65 ЗДО, 65 ЗЗСО та 1 ВПУ):
У 189 закладах освіти недостатньо технологічного, холодильного обладнання та посуду у 189 закладах (71 ЗДО та 118 ЗЗСО):
В області організоване харчування в усіх закладах, окрім 32 закладів, в яких організований кейтеринг та 13 – не організовано.
Забезпечено постійний контроль за впровадженням сучасних стандартів з організації харчування, внесення корективів у перспективні чотирьох-тижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування. Розглянуто 1072 чотирьох тижневих перспективних меню, з них 941– погоджено, повернуті на доопрацювання – 131 меню (31,1%).
Під час проведення комісійних моніторингових обстежень здійснювався контроль щодо дотримання норм харчування та їх виконанням. Проаналізовано 425 меню-розкладів, з них 175 для ЗДО та 250 – ЗЗСО, порушення встановлено в 51 меню, що становить 12%.
В період літньої оздоровчої кампанії на території області працювали та 3 позаміські заклади: ПП «Оздоровчий комплекс «Дністер плюс», «Під лісом», спортивно-оздоровчий табір ГС СОТ «ТВІЙ ТАБІР», 165 закладів відпочинку (17 пришкільних та 148 мовних таборів), в яких було охоплено оздоровленням та відпочинком 7935 дітей.

Обстеження позаміських закладів здійснювались відповідно до заяв керівників закладів. За результатами проведених обстежень та встановлених порушень вимог санітарного законодавства, керівникам були надані відповідні рекомендації та директорів таборів притягнуто до адміністративної відпо-відальності.

Відповідно до Розпорядження Чернівецької обласної військової адміністрації № 954-р від 29.09.2023 р. «Про утворення робочої групи з перевірки умов проживання дітей та додержання працівниками закладів інституційного догляду вимог законодавства щодо забезпечення прав вихованців» було проведено 20 моніторингових обстежень закладів інституційного догляду. За результатами яких встановлено порушення вимог чинного законодавства в 15 закладах, що становить 75%. Основні порушення, які виявлялись в закладах інституційного догляду: порушення облаштування території, функціональних груп приміщень, спальних кімнат, забезпечення засобами гігієни вихованців/учнів, в організації харчування в частині дотримання чотирьох-тижневого сезонного меню та проведення аналізу виконання норм харчування. За результатами проведених обстежень надані пропозиції керівникам закладів та інформовано службу у справах дітей Чернівецької обласної військової адміністрації.
В області проводилась відповідна робота щодо забезпечення населення краю безпечною для здоров’я людини питною водою. Спільно з органами місцевого самоврядування проведено 432 комісійних моніторингових обстежень підприємств централізованого (49), не централізованого питного водопостачання (294) та закладів освіти області (89: 51 ЗЗСО та 38 ЗДО).
За результатами проведених обстежень, порушення встановлені на 39 (79,6%) водопроводах, 91 (30,9%) об’єкті нецентралізованого питного водопостачання та 22 (24,7%) закладах освіти.
Основні порушення, які виявлялись на підприємствах централізованого та нецентралізованого водопостачання: відсутній проєкт зон санітарної охорони (ЗСО) на джерело водопостачання, не дотримуються ЗСО, потребують облаштування криниці відповідно до санітарних вимог, відсутні результати лабораторних досліджень щодо якості питної води та інші.
Керівникам підприємств та балансоутримувачам було надано 74 рекомендаційні листа щодо усунення порушень та проінформовано органи місцевого самоврядування та Департамент системи життєзабезпечення Чернівецької ОВА.

З метою врегулювання застосування пестицидів суб’єктами господа-рювання та громадянами працівники Головного управління провели 12 нарад-семінарів з представниками територіальних громад, пасічниками, суб’єктами господарювання, які займаються вирощуванням сільсько-господарських культур щодо безпечного застосування пестицидів у межах та за межами населених пунктів.

Згідно Закону України «Про пестициди і агрохімікати», діючих санітарних правил та заяв суб’єктів господарювання спеціалістами Головного управління проведено обстеження приміщень 9 складів та видано санітарні паспорти на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив.
На виконання Законів України «Про адміністративні послуги», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» видано 53 дозволи (санітарні паспорти) на роботу з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання.
Розглянуто 146 документів у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, з яких в 121 випадках прийнято висновок щодо можливості видачі дозволу, у 25 випадках – надано висновок щодо неможливості видачі дозволу.
Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики проведено 40 санітарно-епідеміологічних обстежень об’єктів та 7 з освітніх послуг.

Протягом 2023 року розглянуто 92 звернення громадян у сфері санітарного законодавства. За ознакою надходження 4 звернення повторне. Основні питання що порушуються у зверненнях громадян це застосування та зберігання пестицидів та агрохімікатів (28%), облаштування та експлуатація вигрібних ям – (32%), дотримання вимог законодавства на радіотехнічних об’єктах (РТО) – (7%), забруднення атмосферного повітря – (14%), порушення режиму тиші (5%) та інші (14%). За результатами розгляду вирішено позитивно – 75 (74,3%), 17 звернень переслані за належністю.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux