Чернігівщина: заходи, що здійснювались протягом 2023 року задля забезпечення вимог чинного законодавства у сфері ціноутворення
опубліковано 18 січня 2024 року о 14:38

Спеціалістами Відділу контролю за регульованими цінами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області у 2023 році забезпечено виконання покладених повноважень, що належать до сфери формування встановлення та застосування державних регульованих цін.

Протягом року в складі робочих груп, що були створені спільно з органами місцевого самоврядування, проводилась робота щодо забезпечення цінової стабільності в області шляхом здійснення цінових обстежень закладів торгівлі, що провадять свою діяльність на продовольчому ринку, та об’єктів роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами.

Цінові обстеження здійснювались на товари, перелік яких визначено у п.1 розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації від 09.04.2022 №135 «Про нову редакцію розпорядження голови обласної військової адміністрації №102 від 09.03.2022 «Про контроль за цінами».

Щоденно проводились моніторингові дослідження цін на паливно-мастильні матеріали та здійснювався аналіз фактичних цін на пальне, застосованих на поточну дату суб’єктами господарювання, що провадять свою діяльність на території області.

Протягом 2023 року опрацьовано 4 617 звітів по результатах цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та здійснено аналіз фактичних цін на пальне, застосованих на поточну дату суб’єктами господарювання, що провадять свою діяльність на території області.

Відповідно до звернень споживачів, що надійшли на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, проведено дві позапланові перевірки, у ході проведених заходів контролю було виявлено порушення вимог формування встановлення та застосування державних регульованих цін на товари, які мають істотну соціальну значущість.

За результатами проведених заходів до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу та вилучено в дохід державного бюджету необґрунтовано отриману виручку.

Враховуючи вимоги Типового положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 №932 про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості в тарифах, працівниками відділу взято участь у роботі тимчасової територіальної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах по ряду підприємств області.

З початку року опрацьовано 303 звіти по застосуванню державних регульованих цін на лікарські засоби, які внесено до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого наказом МОЗ України від 21.08.2023 року № 1495, які можна отримати за Урядовою програмою «Доступні ліки». Кількість лікарських засобів, по яких здійснено аналіз, – 2954 одиниці.

На постійній основі тривала робота по розгляду звернень споживачів, що надходили на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, з питань ціноутворення. Загалом за рік до Відділу контролю за регульованими цінами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами надійшло 35 звернень з питань дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

На виконання Постанови КМУ від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» здійснювався аналіз роздрібних цін на товари, задекларовані в «Реєстрі роздрібних цін» суб’єктами господарювання, що впроваджують свою діяльність в Чернігівській області. Так, протягом звітного періоду задекларовано зміну цін на товари, що мають істотну соціальну значущість по 203 суб’єктах господарювання, які мали намір збільшити роздрібну ціну. З початку року проаналізовано зміну рівня ціни по 1244 об’єктах роздрібної торгівлі.

Задля запобігання порушень вимог діючого законодавства з питань формування, встановлення та застосування державних регульованих цін протягом 2023 року працівниками відділу проведено ряд заходів з питань цінового регулювання та законодавчих змін у сфері ціноутворення, що встановлені на час дії військового стану в країні.

Загалом проведено 11 семінарів, що відбулися за підтримки органів місцевого самоврядування та представників територіальних громад нашої області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux