На Чернігівщині відбувся регіональний форум з питань впровадження реформи шкільного харчування
опубліковано 18 січня 2024 року о 16:26

Реалізацію Стратегії реформування системи шкільного харчування на Чернігівщині обговорили 16 січня під час регіонального форуму з питань впровадження реформи шкільного харчування «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи», організований за ініціативи Чернігівської обласної військової адміністрації та за підтримки проєктного Офісу реформи системи харчування.

Цей захід став платформою для обговорення шляхів формування культури здорового харчування як складової забезпечення захисту здоровʼя дітей.

У форумі взяв участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області участь Юрій Павлішен.

Захід відбувся у змішаному форматі. Учасників форуму в онлайн-режимі привітала Перша леді України Олена Зеленська. Вона підкреслила, що на шляху реформування шкільного харчування вже зроблено чимало: розроблено та затверджено Стратегію реформи до 2027 року, оновлено законодавчу базу, збудовано першу в Україні фабрику-кухню, триває модернізація харчоблоків. Перша леді зазначила, що реформа харчування – це не лише про їжу, але й про піклування, про здорове майбутнє наших дітей.

«Саме від вас – від громад, місцевого керівництва та керівництва шкіл – залежатиме, чи стануть такі важливі зміни реальністю, чи зможемо ми разом забезпечити нашим дітям однаковий доступ до поживної та якісної їжі і в маленькому селі, і в великому місті», – підкреслила Олена Зеленська.

На важливості втілення ініціативи наголосив і заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків, зазначивши, що реформа у пріоритеті діяльності профільного міністерства, адже це – частина створення безпечних умов для дітей у процесі навчання.

Перший заступник голови Чернігівської ОВА Костянтин Мегем під час свого виступу висловив готовність адміністрації допомогти модернізувати харчоблоки, адже, попри війну, Чернігівщина направляє максимум зусиль для створення безпечних умов для дітей під час навчання.

Виступи у межах форуму стосувалися також впровадженню та контролю дотримання нових форм і моделей харчування в закладах освіти, публічних закупівель, кадрового потенціалу реформи, підготовки і перекваліфікації кухарів, модернізації харчоблоків, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування тощо.

У ході заходу Чернігівський центр професійно-технічної освіти продемонстрував кулінарні вироби, приготовані за новими правилами та рецептами.

Окрім цього, учасники форуму мали змогу здійснити віртуальну екскурсію оновленими харчоблоками закладів дошкільної та загальної середньої освіти обласного центру. Таким чином, під час заходу кожен із присутніх мав змогу ознайомитися з практичними аспектами впровадження реформи, оцінити її ефективність на місцях та поділитися першими результатами.

Попри повномасштабну війну одним з пріоритетних завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області є запровадження найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти в частині дотримання вимог санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів. Контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства, питань безпечності та якості харчових продуктів у закладах освіти, консультаційна допомога в організації харчування відповідно до системи HACCP – це лише частина з багатьох кроків роботи служби у сфері реформування шкільного харчування в закладах освіти Чернігівщини. Ці питання були і залишаються актуальними для служби.

Так, протягом 2023 року представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взято участь у проведенні комісійних перевірок закладів освіти та під час підготовки до нового навчального року – 686, що склало 100% від усіх закладів, які працюють офлайн, із них ЗДО – 257, ЗЗСО – 400, ПТУ та ВНЗ І-ІІ ст. – 19, інтернатні заклади – 10. За результатами проведених перевірок керівникам надані пропозиції щодо посилення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти.

З метою створення належних умов харчування дітей в закладах освіти, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Головним управлінням у 2023 році розглянуто та погоджено 1497 чотиритижневих сезонних меню, зокрема для ЗДО - 729, для ЗЗСО – 768. У ході підготовки закладів освіти до нового 2023/2024 навчального року до Головного управління подано на погодження 250 примірних чотиритижневих сезонних меню. Всі меню були опрацьовані.

Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини на постійній основі надають консультації та роз’яснення, зокрема, протягом 2023 року надано 1191 консультація щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, та консультації щодо дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів – 1157. Проведено 9 нарад для персоналу щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також 17 нарад щодо дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів з метою запобігання випадків харчових отруєнь у закладах освіти. Проводиться роз'яснювальна робота у сфері санітарного законодавства, зокрема 2113 бесід та 15 статей у пресі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux