Враховуючи епізоотичну ситуацію щодо захворювання ВРХ на ящур у Європейських країнах, зокрема в країнах-сусідах, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області спільно з Департаментом агропромислового розвитку Чернігівської ОДА організовано цільовий інформаційно-пізнавальний захід на тему: «Реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані зі спалахами особливо небезпечних захворювань тварин на ящур та/або блутанг» за участю Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Загалом до участі в режимі онлайн долучилося близько 80 учасників. Це представники районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання, які займаються утриманням, розведенням та реалізацією тварин, а також колективи державних лікарень ветеринарної медицини області та спеціалісти районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
Метою проведення цього заходу є підвищення обізнаності спеціалістів та широкого загалу щодо ящуру тварин та посилення готовності реагування за надзвичайного стану, пов’язаного зі спалахами небезпечних хвороб тварин в Україні задля мінімізації загроз промисловому тваринництву регіону.
Як підкреслив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен: «Ящур несе реальну загрозу для галузі скотарства та є потенційною загрозою біологічній і продовольчій безпеці держави. Економічні збитки від нього можуть бути колосальними, тому ми маємо зробити все можливе, аби не допустити вірус ящуру на територію України та не втратити доступ до міжнародних ринків м’яса, молока та кормів».
Під час виступів спікерами розглянуто наступні питання:
По завершенню заходу було проведено підсумкове обговорення, під час якого учасники поділилися своїми враженнями та відмітили практичну цінність отриманих знань.
Проведення такої зустрічі стало черговим кроком у підвищенні кваліфікації ветеринарних фахівців, обізнаності громадян Чернігівщин, що підтвердило їхню готовність до ефективної боротьби з потенційними загрозами, а також утвердило переконання суб'єктів господарювання, які займаються діяльністю з розведення та утримання тварин, у важливості дотримання вимог біобезпеки в господарствах.