Чернігівщина: участь у навчальному тренінгу щодо небезпечних карантинних шкідників жовто-бурого мармурового клопа та вузькозлатки ясеневої смарагдової
опубліковано 21 червня 2024 року о 15:45

20 червня для спеціалістів Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено тренінг на тему: «Ознаки пошкодження, рослини-господарі, методи виявлення та способи поширення жовто-бурого мармурового клопа (Halyomorpha halys Stal.) та вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis Fairmairе)».

Навчання пройшло за спільної ініціативи та організації першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Ігоря Пирога, директора Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» Миколи Крупеника, а також начальника Управлінням фітосанітарної безпеки Тетяни Олещенко.

Основною метою заходу є досягнення високого ступеню обізнаності державних фітосанітарних інспекторів щодо особливостей життєдіяльності та шкодочинності мармурового клопа та ясеневої смарагдової златки, а також надання методичної допомоги з виявлення цих карантинних організмів.

Фахівцями Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» детально проінформовано учасників тренінгу про анатомо-морфологічні особливості, цикли розвитку, рослин – господарів, характерні ознаки пошкоджень, шкодочинність, методи виявлення, способи поширення та заходи боротьби з такими небезпечними карантинними шкідниками як жовто-бурий мармуровий клоп та вузькозлатка ясенева смарагдова.

«Якщо не боротися з жовто-бурим мармуровим клопом, він здатний не тільки пошкодити врожай, а повністю його знищити. Вузькозлатка ясенева смарагдова відноситься до групи агресивних стовбурових шкідників, здатних заселяти живі, неослаблені дерева. При високій щільності заселення дерева златкою воно може загинути на другий рік», - сказала фахівець Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» Юлія Мовпан.

Також було наголошено на тому, що ці регульовані шкідливі організми становлять високу потенційну загрозу для Чернігівщини.

Значну увагу під час проведення тренінгу було приділено особливостям проведення феромонного моніторингу.

Захід проводився з застосуванням ілюстративного, колекційного, а також презентаційного матеріалів.

Наприкінці тренінгу задавались питання, надавались відповіді та велось обговорення щодо розвитку, поширення та виявлення регульованих шкідливих організмів.

Спеціалісти Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області висловлюють велику подяку директору та фахівцям Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» за проведення інформаційного, змістовного та цікавого тренінгу!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux