Чернігівщина: спеціалістами Держпродспоживслужби проведено вебінар, присвячений Міжнародному дню здоров’я рослин
опубліковано 12 травня 2025 року о 14:56

Напередодні Міжнародного дня здоров’я рослин спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели вебінар для суб’єктів господарювання та представників громадськості на тему: «12 травня – Міжнародний день здоров’я».

Цього року цей день відзначається під гаслом «Важливість здоров’я рослин в Єдиному здоров’ї». Концепція єдиного здоров’я передбачає спільний підхід на місцевому, регіональному, національному та глобальному рівнях із метою досягнення оптимальних результатів у сфері здоров'я, визнаючи взаємозв'язок між людьми, тваринами, рослинами та їхнім спільним місцем «проживання».

Рослини – основа життя на планеті Земля. Щорічно вони створюють 170 мільярдів тон органічної речовини (у 25 разів більше, ніж щорічно видобувають вугілля і нафти в усіх країнах разом). Рослини підтримують постійний газовий склад атмосфери на планеті, забезпечуючи життя всіх земних створінь. Рослини дають усе, без чого не могла б існувати сучасна цивілізація: житло, меблі, одяг, ліки, папір та багато іншого. Вони також годують нас, тамують спрагу, обігрівають і захищають від пекучого сонця. Підтримання здоров’я рослин має вирішальне значення для забезпечення сталого сільського господарства і продовольчих систем, а також для захисту довкілля та екосистем.

«Здоров’я людей прямо пропорційно пов’язане зі здоров’ям рослин. Оскільки рослини здатні накопичувати як корисні речовини, так і шкідливі, зокрема залишкові кількості пестицидів, які можуть при нераціональному та необґрунтованому їх застосуванню значно перевищувати допустимі норми, тяжких металів та інше. Здоров’я рослин зазнає зростаючої небезпеки. Зміна клімату і діяльність людини змінюють екосистеми, скорочуючи біорізномаїття та створюючи нові ніші, в яких процвітають шкідливі організми. У той же час обсяги міжнародних перевезень і торгівлі, які за останнє десятиліття потроїлися, можуть сприяти швидкому поширенню та акліматизації регульованих та інших шкідливих організмів по всьому світу, що завдає серйозної шкоди аборигенним рослинам і навколишньому середовищу, а також призводить до значних втрат врожаїв у аграрному секторі та спричиняє суттєві економічні збитки», – зазначила начальник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко.

Про роль фітосанітарної безпеки у захисті та збереженні здоров’я рослин та людей розповіла у своїй доповіді заступник начальника управління – начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмила Фокіна. Фітосанітарні заходи запобігають поширенню шкідників, хвороб і бур’янів, які можуть суттєво знизити врожайність, що забезпечує стабільне виробництво продуктів харчування та сировини. Ввезення іноземних (інвазійних) шкідників, бур’янів або хвороб може зруйнувати природні екосистеми, а фітосанітарний контроль зменшує ризики екологічної катастрофи, пов’язаної з неконтрольованим поширенням таких організмів. Постійне спостереження за фітосанітарним станом допомагає оперативно реагувати на загрози, а розвиток біотехнологій та досліджень дозволяє впроваджувати ефективні методи захисту.

«Так, відповідно до плану здійснення фітосанітарного моніторингу в 2024 році було проведено обстеження земельних угідь та лісонасаджень площею понад 14,5 тис.га на виявлення 28 регульованих шкідливих організмів. При цьому виявлено 2 нових вогнища амброзії полинолистої загальною площею 30,6 га (Прилуцький район та м. Чернігів) та вогнище західного кукурудзяного жука площею 27 га (Ніжинський район). Обстеження проводились як візуально, так і за допомогою феромонних пасток, яких було виставлено 206 штук для виявлення 21 регульованого шкідливого організму. На 2025 рік заплановано проведення обстежень для виявлення 28 регульованих шкідливих організмів, в тому числі і за допомогою феромонних пасток, яких планується виставити 193 штуки з метою виявлення 16 регульованих шкідливих організмів», – повідомила Людмила Фокіна.

Про дерев’яний пакувальний матеріал та шляхи мінімізації загроз здоров’ю рослин, а також управління фітосанітарними ризиками щодо занесення та поширення регульованих шкідливих організмів разом з тарою йшлося у доповіді заступника начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Наталії Дмитренко.

«Від здоров’я рослин залежить здоров’я цілих поколінь людей. Здорові рослини – якісні корми – якісне харчування – здорова людина – здорова нація», – проінформувала заступник начальника відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Людмила Менджул.

З початку 2025 року відділом захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування проведено фітосанітарний моніторинг посівів сільськогосподарських угідь на виявлення, заселення шкідниками та ураження хворобами на площі: озимі зернові – 48,7 тис. га, озимий ріпак – 21,9 тис.га, ярі (ячмінь, овес) – 0,3 тис. га, горох – 0,66 тис. га, цукрові буряки – 0,278 тис. га, багаторічні трави – 7,82 тис. га., неорні землі – 0,78 тис. га., та інше. За даними оперативної інформації про хід робіт із захисту рослин у господарствах Чернігівської області захист посівів проведено на загальній площі – 753,38 тис. га, в тому числі: 26,771 тис. га - біометодом. Забезпеченість засобами захисту рослин всього становить понад 1,238 тис. т, в тому числі: інсектицидами понад 7 т, фунгіцидами – 158 т, гербіцидами – 987 т, протруйниками – 16 т, іншим майже 6 т.

Про роль фітосанітарної експертизи в системі захисту рослин та здоров’я людей детально розповів директор Державної установи «Чернігівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» Микола Крупеник.

Фітосанітарна експертиза остаточно визначає фітосанітарний стан об’єктів регулювання та ідентифікує регульовані та інші шкідливі організми, завдяки впровадженням сучасних ефективних методик з використанням новітнього лабораторного обладнання для проведення лабораторних аналізів за допомогою імуноферментного методу, імунофлуоресценції, полімеразно-ланцюгової реакції, посіву на ізолят, а також здійснення експертиз з мікробіології, зокрема бактеріологічної та вірусологічної.

Під час вебінару були представлені презентаційні матеріали, що висвітлюють основні положення сфері у захисту та збереження здоров’я рослин, способи управління фітосанітарними ризиками щодо занесення й поширення регульованих шкідливих організмів.

Людина, її життя і здоров'я є найвищою соціальною цінністю.

Зберігаючи здоров’я рослин – зберігаємо та примножуємо життя на Землі!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux