Чернігівщина: очільник Держпродспоживслужби області взяв участь у брифінгу щодо епізоотичної ситуації
опубліковано 16 лютого 2024 року о 09:15

15 лютого при Чернігівській ОВА пройшов спільний брифінг на тему «Епізоотична ситуація в Чернігівській області. Заходи, проведені у 2023 році та завдання на 2024 рік». Участь у заході взяли начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен та директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Крапивний. Під час брифінгу обговорили актуальні питання щодо епізоотичної ситуації в області та стану тваринницької галузі.

У своїй доповіді начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен поінформував присутніх про епізоотичну ситуацію в регіоні. Він зауважив, що епізоотична ситуація щодо гострих інфекційних захворювань у тваринництві області знаходиться під постійним контролем спеціалістів Головного управління, наразі вона є абсолютно контрольованою.

«Епізоотичне благополуччя області – один із важливих і необхідних аргументів, який сприяє розвитку тваринницької галузі нашої області (я б сказав – не тільки тваринницької, а й рослинницької також). Напряму це пов’язано з експортом продукції. Проведення протиепізоотичних заходів було, є і буде одним з пріоритетних напрямів нашої роботи»

Усі протиепізоотичні заходи здійснюються відповідно до протиепізоотичного плану та чинних інструкцій, хоча є певні моменти, які вимагають щоденного моніторингу та контролю з боку лікарів ветеринарної медицини та власників тварин. Виконання профілактичних заходів здійснюються відповідно до плану. У 2023 році в господарствах усіх форм власності щеплено 6,39 млн. голів тварин, здійснено 2753 запланованих обробок об’єктів, а також 866 тис. діагностичних досліджень сільгосптварин і птиці.

Детально зупинився на ситуації щодо захворювання на африканську чуму свиней та сказ тварин. Повідомив, що у 2023 році в області виявлено шість неблагополучних пунктів по АЧС; наразі вони повністю оздоровлені, тож по цьому захворюванню область благополучна. Протягом минулого року в регіоні зареєстровано 7 неблагополучних пунктів по сказу, станом на сьогодні тривають карантинні обмеження у 3 неблагополучних пунктах.

Наголосив, що єдиний дієвий метод убезпечити тварин – моніторинг та біозахист господарств, дотримання в них вимог закритого режиму роботи.

Заходам із профілактики сказу приділено особливу увагу: щеплено 232561 голів тварин, проведено пероральну імунізацію диких тварин на території Прилуцького району. Цьогоріч проведення пероральної вакцинації планується навесні та восени на максимальній території області, що буде визнана безпечна на час проведення кампанії.

Юрій Павлішен розповів і про ситуацію щодо грипу птиці, адже його окремі штами також небезпечні для людини. Він відмітив, що область повністю

благополучна, але у зв’язку з міграційними шляхами птахів територією Чернігівщини суб’єктам господарювання та громадянам треба бути пильними і дотримуватися елементарних ветеринарно-санітарних правил.

Крім того, під час брифінгу говорили й про попередження і недопущення отруєння бджіл. Це питання також під постійним наглядом контролюючих органів. Протягом 2023 року зарєстровано лише два факти загибелі бджіл. (Наразі в області зареєстровано та паспортизовано 1752 пасіки, в яких налічується 63189 бджолосімей).

Наприкінці свого виступу очільник наголосив на необхідності дотримання власниками тварин вимог «закритого» режиму роботи в господарствах по утриманню свиней відповідно до п. 5 розділу ІІ діючої Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадськості щодо заходів з профілактики різноманітних небезпечних хвороб свійських тварин та птиці, а також дав вичерпні відповіді на поставленні запитання.

Переглянути запис брифінгу можна за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux