Чернігівщина: фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі
опубліковано 02 березня 2023 року о 16:51

Питання підвищення прибутковості рослинництва і тваринництва на основі біологізації технологій обговорено під час сьогоднішнього Всеукраїнського науково-практичного семінару, що пройшов у Чернігові за участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Під час заходу, ініційованого науковцями Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва, в тому числі, йшлося про роль наукових розробок у розвитку агропромислового комплексу Чернігівщини. Учасники семінару з-поміж іншого обговорювали економічні аспекти біологізації сільськогосподарського виробництва та переймали практичний досвід застосування засобів, альтернативних хімічним, в аграрних технологіях.

У якості партнерів на семінар були запрошені представники Управління фітосанітарної безпеки.

Зокрема, заступник начальника відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Людмила Менджул у своїй доповіді зазначила, що високоефективне сучасне аграрне виробництво передбачає нарощування частки випуску сільськогосподарської продукції високої якості. А це потребує продовження переходу на біологічні та інтегровані методи захисту у рослинництві, відмову від агресивних хімічних методів зі шкідливою побічною дією на навколишнє середовище і здоров’я людини.

За словами Людмили Менджул, в Україні створені правові, організаційні та економічні передумови для широкого впровадження екологічно безпечних методів захисту рослин, однак нині зона їх поширення і застосування все ще залишається незначною, відтак зберігається тенденція домінування хімічних методів захисту сільськогосподарських культур над біологічними.

Заступник начальника відділу карантину рослин Наталія Дмитренко акцентувала увагу на фітосантарному стані Чернігівщини. Вона розповіла присутнім про шкідливі регульовані організми, за якими в області запроваджено карантинний режим, в тому числі про небезпеку поширення такої надзвичайно шкодочинної рослини, як амброзія полинолиста. Учасники семінару також дізналися про методи боротьби з організмами, здатними завдати шкоди як сільськогосподарським посівам, так і здоров’ю людини безпосередньо.

З порядком знищення насіння, яке не може бути використане для сівби, на продовольчі, кормові та інші цілі і садивного матеріалу, котрий також не можна використовувати для створення багаторічних насаджень, учасників семінару ознайомила начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Людмила Колесник. Вона зазначила, що у будь-якого суб’єкта господарювання може бути в наявності насіння, яке втратило свої сортові та посівні якості, оброблене хімічними засобами захисту рослин, і тому не може використовуватись на продовольчі та кормові цілі. Також є випадки, коли садивний матеріал плодово-ягідних культур не відповідає заявленим сортовим чи товарним якостям, і його не можна використовувати для закладки багаторічних насаджень. Процес знищення такого насіння і саджанців чітко регулюється законодавством України, зокрема законами «Про насіння та садивний матеріал» і «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

На малюнку зображені учасники заходу На малюнку зображені матеріали заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux