В Кіровоградській області обговорили стан об’єктів водопостачання Бобринецької громади
опубліковано 02 березня 2023 року о 16:01

Спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь у навчальному семінарі «Бобринецька громада в контексті водної безпеки», який був організований громадською організацією «Флора» на базі Бобринецької міської ради. На зібрання були запрошені органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарської діяльності, які забезпечують населення питною водою, та зацікавлені громадські організації. Мета заходу – висвітлити проблемні питання щодо забезпечення населення Бобринецької громади питною водою гарантованої якості та в достатній кількості.

Начальник Кропивницького районного управління Віктор Заброда повідомив про проблеми питного водопостачання та розповів про стан водогонів і криниць. Зокрема доповідач зазначив, що водопостачання населення Бобринецької територіальної громади здійснюється 2 водогонами та 41 громадським колодязем.

Активне обговорення викликало питання лабораторного контролю якості, безпечності питної води та визначення шляхів поліпшення стану водопостачання. Щорічна профілактична дезінфекція, виробничий лабораторний контроль безпечності і якості питної води, проводяться лише на одному водогоні, всі 20 зразків, досліджені у 2022 році, не відповідають чинним вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками по органолептиці, загальній жорсткості, сухому залишку.

За даними лабораторного контролю води в попередні роки також прослідковувалась невідповідність вимогам по сухому залишку, сульфатам та загальній жорсткості. До того ж в останні роки реєструється збільшення вмісту нітратів у воді, що свідчить про тривале органічне забруднення води, яке може бути пов’язане з недотриманням правового режиму в зонах санітарної охорони джерел водопостачання.

Згідно з даними у громаді щорічне чищення, профілактична дезінфекція колодязів не проводиться. Більшість колодязів потребують виконання поточних

ремонтів. Лабораторний контроль якості та безпечності води також не здійснюється (у 2022 році проведені лабораторні дослідження води лише по чотирьох колодязях).

Під час обговорення начальник Кропивницького районного управління наголосив на необхідності здійснення лабораторного контролю питної води, щоб уникнути загрози ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, та зазначив, що стан водозабезпечення населення області, приведення об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання у відповідність санітарним вимогам, недопущення спалахів, пов’язаних із водним шляхом передачі збудника інфекції серед населення – це пріоритетні напрямки для фахівців Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Адже безперешкодний доступ до якісної, безпечної питної води для задоволення фізіологічних потреб організму – це право кожної людини в збереженні власного здоров’я і життя.

На фото зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux