Черкащина: оздоровлення та відпочинок дітей Уманського району на контролі Держпродспоживслужби

опубліковано 09 липня 2025 року о 17:00

Одним із пріоритетних напрямів роботи Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області в літній період є організація контролю за оздоровленням та відпочинком дітей.

У 2025 році в Уманському районі функціонує один оздоровчий табір санаторного типу (м. Умань) та 15 закладів відпочинку, розташованих у Ладижинській, Бабанській, Іваньківській, Буцькій, Баштечківській та Монастирищенській територіальних громадах. У решті громад організовано дозвілля.

До початку оздоровчого періоду фахівці управління взяли участь у 10 засіданнях координаційних рад органів місцевого самоврядування району. Організаторам та керівникам закладів оздоровлення і відпочинку надано відповідні рекомендації. Також спеціалісти взяли участь у 16 комісійних обстеженнях закладів і 16 моніторингових відвідувань під час організації дозвілля — у межах виконання доручення начальника Черкаської обласної військової адміністрації від 03.11.2023 № 24-Д щодо попередження епідемічних ускладнень.

Порушення виявлено у 88,0 % закладів у сферах дотримання санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, а також у 78,0 % — в організації харчування. За результатами перевірок керівникам закладів і постачальникам харчових продуктів надано відповідні рекомендації.

Фахівці управління проаналізували 25 меню, із яких 36,0 % були відхилені від погоджених. Показники виконання норм харчування становили: у закладах оздоровлення — 98,0 %, у закладах відпочинку — 97,0 %.

У межах системи НАССР протягом оздоровчого періоду було проведено лабораторні дослідження за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками 16 зразків питної води; проведено 45 санітарно-гігієнічних змивів з поверхонь обладнання, інвентарю та рук персоналу харчоблоків з метою мікробіологічного контролю чистоти та дотримання вимог чинного санітарного законодавства; здійснено оцінку відповідностей фактичної калорійності 3 проб готових страв затвердженим нормам меню; проведена верифікація заходів контролю безпечності готових страв за 10 різними меню. У відповідності до отриманих експертних висновків позитивних результатів досліджень – не встановлено.

У закладі оздоровлення проведено оцінку ефективності оздоровлення, яка за даними закладу становила – 96,1 %.

З метою попередження спалахів інфекційних хвороб 7 осіб були недопущені до роботи на харчоблоці у зв’язку з бактеріоносійством.

Спалахів інфекційних хвороб або випадків харчових отруєнь у закладах не зареєстровано.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux