Черкащина: Держпродспоживслужба вживає заходи щодо недопущення ускладнень санепідситуації у пунктах проживання та харчування внутрішньо переміщених осіб
опубліковано 06 березня 2024 року о 14:53

Черкащина зустріла переселенців на самому початку повномасштабного вторгнення. Спершу область була транзитною, багато людей їхали через неї далі у західні регіони. Та згодом і сама стала притулком для дуже багатьох ВПО.

На виконання розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації від 12.09.2022 № 345 «Про міжвідомчий координаційний штаб щодо дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб в Черкаській області» фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області послідовно здійснюють організаційні та практичні заходи з метою забезпечення стабільного  санітарно-епідемічного благополуччя населення, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь у місцях розташування внутрішньо переміщених осіб. Під час обстежень місць проживання внутрішньо переміщених осіб фахівцями Держпродспоживслужби особлива увага звертається  на дотримання Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.03.2022 № 458, наявності необхідних умов для зберігання харчових продуктів, приготування їжі тощо.

У рамках цієї роботи фахівцями Держпродспоживслужби області з початку впровадження воєнного стану проведено 465 моніторингових відвідувань місць перебування переселенців, порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог виявлено у 29,2% випадків. Основні з них: недостатня площа житлових кімнат, з урахуванням кількості проживаючих, відсутність окремих приміщень для ізоляції осіб з симптомами інфекційних захворювань, неналежні умови для дотримання правил особистої гігієни, самостійного приготування їжі проживаючими.

 

За результатами обстежень відповідальним особам за організацію облаштування, створення належних умов у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб були направлені пропозиції щодо усунення порушень, надані рекомендації щодо забезпечення відповідних санітарно-гігієнічних, протиепідемічних  вимог.

Під час моніторингових візитів фахівцями Держпродспоживслужби проводиться роз’яснювальна робота серед персоналу та проживаючих щодо дотримання правил особистої гігієни, профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, дотримання умов зберігання та термінів споживання продуктів, обов’язкового контролю за станом власного здоров’я з метою недопущення занесення та поширення інфекційних захворювань серед проживаючих.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов’язаних з місцями тимчасового перебування внутрішньо  переміщених осіб  не реєструвалось.

Держпродспоживслужба області у межах повноважень продовжує здійснювати необхідні профілактичні заходи щодо недопущення ускладнень санепідситуації у пунктах проживання та харчування внутрішньо переміщених осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux