Буковина: контроль за використанням завезених експериментальних сортів рослин кукурудзи
опубліковано 05 вересня 2024 року о 17:03

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області продовжують здійснювати контроль місць вирощування ввезених зразків насіння, не занесених до Державного реєстру сортів рослин України та документації, що засвідчує ввезення, посів та призначення цих зразків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 року за № 917 затверджений «Порядок видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням» (далі – Порядок).

Для отримання підтвердження суб’єкт господарювання подає до Держпродспоживслужби, заяву в паперовій або електронній формі за формою, затвердженою вищевказаною постановою.

Згідно з пунктом 21 Порядку, інспектор у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби на будь-якому етапі проведення селекційних, дослідних робіт і експонування має можливість безперешкодного доступу до місця вирощування зразків насіння і садивного матеріалу та документації, що засвідчує ввезення, висів (посадку) та призначення цих зразків, фіксує факт проведення таких робіт відповідно до призначення, зазначеного в підтвердженні, про що складає акт про використання зразків насіння і садивного матеріалу за формою згідно з додатком 8.

Перший екземпляр зазначеного акта надається суб’єктові господарювання, другий – залишається в інспектора у сфері насінництва та розсадництва територіального органу Держпродспоживслужби.

Також відповідно до пункту 22 Порядку суб’єкт господарювання, який отримав підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу для селекційних, дослідних робіт і експонування:
– забезпечує використання зразків насіння і садивного матеріалу виключно згідно із призначенням, зазначеним у підтвердженні;
– на будь-якому етапі проведення селекційних, дослідних робіт і експонування надає інспектору у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби можливість безперешкодного доступу до місця посіву (посадки) ввезених зразків;
– до 1 лютого року, наступного за роком, в якому здійснено ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу для селекційних, дослідних робіт і експонування, зобов’язаний у паперовій або електронній формі повідомити Держпродспоживслужбі про фактичний обсяг ввезених зразків насіння і садивного матеріалу та їх подальше використання (місце використання (вирощування), обсяг отриманого врожаю та його використання) за формою згідно з додатком 9.

Згідно підтвердження, виданого одному з товариств з обмеженою відповідальністю , дозволено завезти в Україну 59 зразків “Кукурудзи звичайної” загальною вагою 3940 кілограмів. Відповідно до програми досліджень у Чернівецькій області було відібрано для посіву 10 експериментальних зразків кукурудзи, загальною вагою 70,83 кілограмів,.

Обстеження посівів кукурудзи проведено спеціалістами відділу на ділянці площею 2,352 га, на території села Клішківці, Дністровського району Чернівецької області.
Завезені експериментальні зразки кукурудзи посіяно суб’єктом господарювання на даній ділянці згідно договору для проведення дослідних робіт.

За результатом огляду, інспектори у сфері насінництва та розсадництва зафіксували факт проведення таких робіт відповідно до призначення, зазначеного в підтвердженні, про що складено акт про використання зразків насіння. Також в акті зазначено, що відповідно до затвердженого Порядку, обов’язковим заходом до виконання суб’єктом господарювання, є заборона використовувати для посіву урожай, отриманий від таких зразків насіння, крім випадків його використання для селекційних і дослідних робіт.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux