Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 45 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 513 осіб, з них 255 дітей (48%). За аналогічний період 2023 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 43 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 467 осіб, з них 267 дітей (57 %).
Спалахи зареєстровано на території 18 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Черкаській областях по 1 спалаху, у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Чернігівській областях – по 2, Івано-Франківській, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях – по 3, у м. Києві – 9 спалахів.
За 8 місяців 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий:
За оперативними даними у поточному році 14 спалахів викликано сальмонелами, 15 – вірусами (рота-, норовірусами), 3 – вірусом гепатиту А, 8 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – дослідження тривають.
Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася:
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуванні 48 випадків ботулізму з 54 постраждалими, серед яких померло 5 хворих (летальні випадки зареєстровані у Вінницькій, Запорізькій, Київській та Тернопільській (2) областях).
За 8 місяців 2023 року було взято участь у розслідуванні 41 випадку ботулізму з 47 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.
За результатами розслідування випадків ботулізму за 8 місяців 2024 року встановлено, що 13 випадків з 15 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього приготування, 2 випадки з 2 постраждалими – овочевої консервації, 3 випадки з 3 постраждалими пов’язані із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 14 випадків з 15 постраждалими – в’яленої риби домашнього виготовлення, 3 випадки з 4 постраждалими – рибної продукції невідомого походження; 1 випадок з 2 постраждалими – з вживанням продукції, придбаної у місцях стихійної торгівлі, 9 випадків з 10 постраждалими – з харчовими продукти, які було придбано в торговельній мережі, у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 2 випадках хворим встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину.
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.
Так, відповідно до розпоряджень, рішень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 22 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 258,59 кг небезпечної продукції; складено 31 протокол про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 624245 грн, відсторонено від роботи 52 працівників. Керівникам об’єктів надано 78 приписів та пропозиції щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 186 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 114 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 45 - керівникам об’єктів, 31 - до територіальних підрозділів Національної поліції України, якими порушено 2 кримінальних провадження. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 8 засідань регіональних комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.
З метою посилення заходів з профілактики ботулізму, на виконання доручення Держпродспоживслужби, головними управліннями Держпродспоживслужби в областях та в м. Києві вжито відповідних профілактичних заходів.
Активізовано роз’яснювальну та просвітницьку роботу щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.