Безпечність та якість молока і молочних продуктів – першочергове завдання виробника!
опубліковано 04 червня 2021 року о 17:20

3 червня 2021 року, на базі Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області, відбулася  онлайн-нарада за участі структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області та представників господарств з виробництва сирого  молока.

На нараді обговорили законодавчі вимоги щодо контролю молока, видачу виробникам сирого молока довідок про епізоотичне благополуччя та використання «Молочного модуля» при контролі показників якості та безпечності молочної сировини.

Для дотримання критеріїв для сирого молока оператори ринку мають виконувати  спеціальні гігієнічні вимоги до його  виробництва, що затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України “Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів” від 12 березня 2019 року № 118 (далі – наказ Мінагрополітики 118/2019).

З 12 січня 2021 року, набрав чинності наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 2760 від 24.12.20 “Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118”. Таким чином, чергове підвищення граничних значень для критеріїв відповідності сирого молока відтермінували на 2 роки. Це відтермінування важливе не лише для молочного сектору, а й для формування відповідної політики.

Олександр Овчаренко, заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголосив, що видача довідки про епізоотичне благополуччя має бути на безоплатній основі. 

Наталія Катеренчук,  головний спеціаліст відділу  безпечності харчових продуктів Управління  безпечності  харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області зосередила увагу слухачів на тому, що господарства з виробництва молока, як оператори ринку харчових продуктів, зобов’язані дотримуватися гігієнічних вимог при доїнні та  ретельно стежити за  чистотою  обладнання, інвентарю, щоб не допустити контамінацію молока мікроорганізмами.

До того ж, критерії до сирого молока оцінюються за змінною середньою геометричною величиною, зокрема, по щільності мікроорганізмів, за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць. А по кількості соматичних клітин - за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць.

Під час онлайн-наради зазначили: «у разі виявлення у сирому  молоці збільшеної  кількості мезофільних мікроорганізмів або соматичних клітин, господарству необхідно у тримісячний термін усунути проблему. А також повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області або його структурні підрозділи». 

Якщо протягом трьох місяців не вжили відповідних нормативних заходів, Держпродспоживслужба тимчасово припиняє обіг такого молока.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux