Житомирщина: проведення консультативно-роз’яснювальної роботи з реалізаторами та споживачами насіння та садивного матеріалу
опубліковано 27 квітня 2023 року о 11:15

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки, відділу контролю у сфері насінництва,розсадництва та якості зерна продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання, діяльність яких передбачає оптову та роздрібну торгівлю насінням овочевих культур та садивним матеріалом. Також наші фахівці постійно вивчають стан ринку на Житомирщині та надають консультативну підтримку споживачам з питань насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин.

Було наголошено про те, що забороняється використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість. У реалізатора насіння повинні бути в наявності документи: довідки про сортові і посівні якості насіння, сертифікати, протоколи лабораторних випробувань. Відсутність документу про сортові та посівні якості – сигнал про невизначеність насіння, можливу фальсифікацію та про відсутність гарантій того, що посівний матеріал відповідає заявленому сорту. Власник повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та садивного матеріалу зазначеним у відповідних документах. Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою. Нагадали також реалізаторам, що термін дії документів на посівні якості для насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів – 12 місяців. Термін дії документа для насіння овочевих та баштанних культур, яке розфасоване в герметичну тару, – 24 місяці. Якщо при придбанні насіннєвого матеріалу відсутня будь-яка інформація із вищевказаного, то це може бути фальсифіковане або контрафактне насіння, що суттєво позначиться на майбутньому врожаєві та якості овочевої продукції.

Також звернуто увагу покупців на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається: назва країни виробника, фірми, підприємця, товарний знак, юридична адреса пакування насіння, культура, сорт (гібрид), маса або кількість штук насіння в пакеті, номер партії, рік урожаю, схожість, документ про посівні якості насіння, коротка інформація про культуру (опис сорту, гібриду), поради щодо вирощування.

Фізичним особам-підприємцям або продавцям в торгових точках на ринку, які на момент проведення роботи  здійснювали реалізацію насіння,  були роздані пам’ятки інформаційного характеру та  з контактними даними відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки  ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області, а також інформація про фітосанітарну лабораторію, де  можна провести аналізування насіння при потребі чи сумнівах у його якості.


на малюнку три жінки і чоловік біля ятки з насінням в пакетиках на малюнку дві жінки біля прилавку з насінням в пакетиках на малюнку чоловік біля ятки з насінням в пакетиках
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux