Протягом 1 кварталу 2025 року спеціалістами територіальних підрозділів Головного управлінь Держпродспоживслужби в Житомирській області продовжується робота щодо комісійного обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання.
За активної співпраці з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо проведення обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, протягом 1 кварталу 2025 року спеціалістами управління здійснено комісійні обстеження 46 об’єкта водопостачання населених пунктів області, в тому числі 8 об’єктів централізованого водопостачання та 38 об’єктів нецентралізованого водопостачання. За результатами обстежень на 20 об’єктах (43%) – виявлені порушення вимог санітарного законодавства.
Так, згідно проведених обстежень об’єктів централізованого водопостачання мали місце випадки несвоєчасного проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, виявлені порушення в організації та облаштуванні зони санітарної охорони 1-го поясу джерел підземного водопостачання, щодо незадовільного санітарно-технічного стану водопровідних споруд, відсутності необхідного запасу дезінфікуючих засобів, несвоєчасності проведення періодичних профілактичних медоглядів працівниками підприємств водопостачання.
З метою усунення порушень вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання на адресу суб’єктів господарювання та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування спеціалістами служби області було направлено 80 листів з рекомендаціями щодо вжиття необхідних заходів усунення порушень вимог санітарного законодавства та обов’язкового виробничого лабораторного якості питної води, яка подається населенню, ініційовано заслуховування даного питання на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при 18 органах місцевого самоврядування. Окрім того, в ході проведених обстежень спеціалістами Держпродспоживслужби області здійснювалося розповсюдження пам’яток, проводилися бесіди, надавалися роз’яснення щодо вимог з облаштування і експлуатації колодязів, каптажів тощо.
Слід відмітити, що підприємствами централізованого водопостачання до територіальних управлінь надаються дані щодо результатів виробничого контролю безпечності та якості питної води. Так, за інформацією суб’єктів господарювання, з початку 2025 року в рамках виробничого контролю досліджено 5771 зразок питної води з об’єктів централізованого водопостачання та 144 зразки питної води з джерел нецентралізованого водопостачання.
За активними зверненнями керівників підприємств спеціалістами Головного управління було розглянуто та погоджено робочі програми виробничого контролю якості питної води та технологічний регламент для 3-х підприємств централізованого водопостачання.
Питання забезпечення населення області питною водою гарантованої якості залишається на постійному контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.