Житомирщина: показники діяльності управління фітосанітарної безпеки за 10 місяців 2022 року
опубліковано 10 листопада 2022 року о 12:18

Незважаючи на складності воєнного часу, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирської області  продовжують здійснювати систему державних заходів, спрямованих на захист рослин, продукції, продуктів  її переробки, сировини, окремих вантажів, тощо від карантинних організмів, які відсутні або обмежено розповсюджені на території нашої держави. Проводиться державний контроль за дотриманням особливого карантинного режиму, проведення заходів з карантину рослин при вирощуванні, вивезенні, ввезені, перевезенні, зберіганні, переробці, реалізації та використання об’єктів регулювання, та об’єктів на території області.

При переміщені об’єктів регулювання в межах країни за результатами фітосанітарних процедур  державними фітосанітарними інспекторами оформлено 320 карантинних сертифікати.

При експорті об’єктів регулювання в різні країни світу державними фітосанітарними інспекторами оформлено 16287 фітосанітарних  сертифікати, що на 458 більше, ніж в минулому році.

В зв’язку з посиленням фітосанітарних вимог країн світу у напрямку обстежень продукції в період вегетації  2022 року проведено обстеження та присвоєно офіційний статус місць виробництва вільних від регульованих та інших шкідливих організмів 18 ділянкам на 121,8 га,  картоплі та ячміню. 

Проведено обстеження місць вирощування, з яких планується експорт об’єктів регулювання до КНР, а саме кукурудза – 10261  га, соя – 1248,7 га, ячмінь – 1086,5 га. Що в порівнянні з минулим роком меньше на 31857,9 га по кукурудзі та на 221,8 га  більше по ячменю. Обстежено місць зберігання 17845,6 м. кв.  В результаті проведення обстежень місць вирощування, з яких планується експорт об’єктів регулювання (зерна, кукурудзи, сої та  ячменю) до КНР на території Житомирської області, було виявлено шкідливі організми , що знаходяться під карантинним контролем КНР, а саме: вірус смугастої мозаїки пшениці  та пирій повзучий на площі 582 га.

За 10 місяців 2022 року, за результатами моніторингу на території Житомирської області, виявлено нові вогнища карантинних організмів, а саме західний кукурудзяний жук на площі 187,72 га.

На виконання статті 33 Закону України  «Про карантин рослин»  на цих територіях розпорядженнями відповідних районних державних адміністрацій запроваджено карантинний режим та затверджені відповідні заходи. За результатами проведених заходів з ліквідації скасовано карантинний режим по таким карантинним організмам:

  • Золотиста картопляна нематода – на 0,05га.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux