Здійснення заходів щодо державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни станом на 02.12.2021
опубліковано 09 грудня 2021 року о 10:09

        Держпродспоживслужбою спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.    

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.  

За інформацією територіальних органів станом на 2 грудня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63052 об’єкти водопостачання, у тому числі 10308 об’єктів централізованого та 52744 об’єкти нецентралізованого водопостачання та 1977 об’єктів водовідведення.

З початку року перевірено 11235 об’єктів водопостачання, що склало 17,8% від кількості об’єктів водопостачання, із них обстежено 3549 об’єктів централізованого та 7686 об’єктів нецентралізованого водопостачання.  

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 5887 об’єктах водопостачання, що складає 52,4 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення - 2222 (62,6 %) та об’єктів нецентралізованого водопостачання - 3665 (47,7 %).  

По країні кількість порушень санітарного законодавства на об’єктах централізованого водопостачання питного водопостачання вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 складає більше 60 %, а в деяких регіонах він сягає майже 100 % (у Запорізькій - 98, 9 % та Миколаївській областях - 97,1 %).  

За результатами перевірок найвищі показники порушень вимог санітарного законодавства – понад 70 % встановлено у Рівненській, Тернопільській та Харківській областях.

На території 5 областей (Київській, Львівській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях) відсоток порушень складає від 70 до 50 %.

За результатами перевірок на 322 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 162 (50,3%).  

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 16713 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 2502 проби (15 %). Досліджено за мікробіологічними показниками – 7251 пробу, відхилення склало 12,3 % та за санітарно-хімічними показниками - 11922 проби, відхилення від гігієнічних норм склало 15,2 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 3662 проби води питної, відхилення встановлено у 1042 пробах (28,5 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 26,4 % проб, за мікробіологічними показниками – 26,2 %.

Досліджено 598 проб води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 55 пробах (9,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 9,6 % проб, за мікробіологічними показниками – 9,4 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 436 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 2000 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 414 штрафів на суму 1181977,0 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано 1 справу.

Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі:

виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, або не здійснюється взагалі;

відсутні проєкти організації зон санітарної охорони джерела централізованого водопостачання;

не дотримується особливий режим в межах першого поясу санітарної охорони джерела;

під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;

відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води;

до територіального органів Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, про забруднення джерел питного водопостачання та аварійні ситуації;

порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

Так, за звітний тиждень Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено дві позапланові перевірки об’єктів централізованого водопостачання, під час яких були виявлені порушення на одному водогоні.

Проведена позапланова перевірка водогонів ОК «Кришталеве Джерело» с. Довжок, вул. Центральна, 59, Погребищенська ТГ, під час якої було встановлено, що не проводиться контроль питної води по показникам радіаційної безпеки. На керівника складено протокол про адміністративне правопорушення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux