Відбувся черговий тренінг для фахівців Держпродспоживслужби в рамках реалізації Дорожньої карти з впровадження Програми контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль»
опубліковано 09 грудня 2021 року о 10:30

7 грудня 2021 року у форматі онлайн відбувся «тренінг під час роботи» щодо аналізу і представлення даних в рамках Програми контролю сирого молока для фахівців Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба). Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (коротка назва: Quality FOOD Trade Program), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Метою тренінгу було обговорити та погодити загальну концепцію та зміст публічного звіту Держпродспоживслужби щодо національних даних за результатами державного контролю сирого молока. Всього для участі у заході зареєструвалися понад 80 учасників.

Анатолій Вовнюк, заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації звернувся до учасників з вітальним словом:

«Це один із не багатьох проєктів по цифровізації, який не тільки побудований, але й дав результати, які ми сьогодні будемо обговорювати. Такого успіху вдалося досягти, по перше, завдяки зусиллям команди швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», а по друге - в цьому дійсно назріла необхідність. Попрацювавши рік в Держпродспоживслужбі я розумію, що наші виробники хочуть експортувати молоко та молочні вироби у Європейський Союз. Наші діти хочуть пити якісне та безпечне молоко. Держпродспоживслужба хоче менше штрафувати за не якісні продукти, а виробники хочуть затрачати менше сил на контроль якості сировини. Саме ці чинники сприяли народженню «Молочного модуля» та його подальшого розвитку, адже ми плануємо подальшу його інтеграцію. На мою особисту думку, з точки зору публічних звітів, карта України з індикаторами якості молока була б хорошим конкурентним аргументом для розвитку молочного сектору».

У своєму виступі Марко Ді Нарді, головний міжнародний експерт Quality FOOD Trade Program, зауважив, що: «Цілю сьогоднішнього заходу є обговорити, зібрати думки та погодити із вами інформацію, яка має входити в національний звіт щодо якості та безпечності сирого молока в Україні. Ми очікуємо отримати зворотний зв’язок щодо найбільш важливих даних, які мають бути включені та розкриті у національному звіті».

Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор», в рамках презентації щодо практики звітності про безпечність харчових продуктів в європейських країнах зупинилася детальніше на прикладах Австрії, Німеччини та Швейцарії. Марко Ді Нарді доповнив презентацією інформацією про підходи з аналізу даних на рівні регіонів щодо показників та критеріїв сирого молока в Італії. Презентація доступна на сайті за посиланням.

Тренінг продовжився у форматі онлайн опитування учасників з метою пріоритезація найбільш релевантних даних з подальшим обговоренням.

За результатами тренінгу буде підготовлений звіт з рекомендаціями для Держпродспоживслужби щодо загальної концепції звітування та змісту публічного звіту, а також пропозицій з вдосконалення функціоналу «Молочного модуля» в частині статистичного аналізу, зокрема й для цілей звітування.

Повний відеозапис заходу у вільному доступі за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux