Заходи щодо доступності товарів соціального значення
опубліковано 25 березня 2022 року о 15:24

На період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. N 64 "Про введення воєнного стану в Україні" з метою забезпечення безперебійної роботи підприємств Урядом було прийнято низку законодавчих актів.

Так, постановою Кабінетом Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 було припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Також було пом’якшено низки вимог до операторів ринку, які ввозять продукцію до України. Послаблення вимог до імпортерів дозволить швидше постачати українцям продукти, яких вони найбільше потребують.

Наразі розглядається можливість призупинення здійснення суб’єктами господарювання декларування зміни роздрібних цін на лікарські засоби, включених Постановою КМУ № 341 до переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Забезпечення населення соціально значущими товарами є пріоритетне завдання для виконавчих органів влади.

Задля стримання зростання цін на соціально значущу продукцію, гарантуючи їх доступність для населення та за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави під час воєнного стану здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю) на підставі рішення центрального органу виконавчої влади у відповідній сфері.

Щоб запобігти неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість постановою Кабінетом Міністрів України N 223 від 06.03.2022 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548» визначено, що контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін забезпечують обласні військові адміністрації разом з Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Ціновий контроль дозволить стримати зростання цін на соціально значущу продукцію, гарантуючи їх доступність для населення.

Держпродспоживслужбою, з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари, запроваджено моніторинг цін на соціально значущі товари.

Данні для моніторингу надаються на основі наявних цін в закладах роздрібної торгівлі з різних областей та районів.

Також спеціалістами Держпродспоживслужби проводиться роз’яснювальна робота щодо наслідків необґрунтованого зростання цін на соціально значущі товари харчування, які реалізують у магазинах.

Відповідно до наданих за моніторингом даних, майже у всіх областях України з 14.03.2022 року відбувається зменшення ціни на бакалійну групу товарів, хлібобулочні вироби, деяку молочну та м’ясну продукцію, а також на пальне. Здороження цін на овочі та деяку іншу продукцію - викликана сезонністю.

Держпродспоживслужбою робиться все необхідне для стабілізації цін на соціально значущу продукцію, гарантуючи їх доступність для населення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux